29 октомври 2015 г.

Роднина на владика Серафим Соболев ще служи Св. Литургия утре в Руската църква

Родственик на архиепископ Серафим (Соболев) ще отслужи утре св. Литургия в храма, в който владика Серафим служи почти 30 години - църквата "Св. Николай Мирликийски" в София, съобщават от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ. След богослужението ще бъде отслужена и панихида на гроба на владиката, който се намира в криптата на храма-подворие. На 29 октомври Божественную литургия в храма-подворие на Руската православна църква ще отслужи Негово Високопреосвещенство Виксунский и Павловский епископ Варнава. След това архиереят ще отслужи и панихида на гроба на архиепископ Серафим.

Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, съставя акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на българската църква“. На 26 февруари 1950 г. на празника Тържество на православието владиката завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София.
Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му при гроба му нескончаем поток от хора идват, молят се, пишат му писма и свидетелстват, че той помага във всякакви случаи - тежки житейски ситуации и болести. Стотици страдащи намират утешение и изцеление след искрена молитва на неговия гроб. За вярващите в България светостта на архиепископ Серафим е безспорна. Към момента тече процедура по канонизацията на владика Серафим. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.