24 октомври 2015 г.

Монасите хотелиери

Представете си, че сте в планината. Наслаждавате се на прекрасната природа, чувате песента на течащата на близо река и много птички, а покрай вас свободно се разхождат катерички. Инстинктивно, във всеки би се породило желанието да остане на това магическо място поне за няколко дни. И отново логично – започва търсене на хотел, мотел, къща за гости…
Сега си представете, че хотелът, който откривате, носи името „Манастира”. На това място Ви се предлагат добри възможности за съчетаване на поклонничество в обителта с приятно прекарване в живописните околности. 
Стаите в ”Манастира” са ремонтирани, мебелите са обновени, както и системата за централно парно отопление. На гостите се предлагат стаи с две, три, четири или повече легла, с общи сервизни помещения на етажа. За предпочитащите повече удобства има и стаи със собствен санитарен възел. Цените не са високи, разбира се. В „Манастира” може да спите за 10 или 15 лв. на вечер. Манастира предлага също и храна при предварително заявяване, но пред големите му порти има и няколко ресторанта, които обслужват и гостите на “хотела“. Допълнителна туристическа услуга, предлагана от хотела е осигуряване на транспорт за желаещите да посетят забележителностите в района или в... градове... (тук се изреждат градове, които нарочно са изтрити, за да не се конкретизира статията) и близките манастири. Само на 50 км. От „Манастира” е раят за любителите на зимни спортове – ***. През предстоящия сезон скиорите, отседнали в „Манастира”, ще бъдат извозвани до пистите с осигурен от хотела транспорт.
А сега се опитайте да си представите, че „Манастира“ всъщност е монашеска Св. Обител…
Поради упадъка на монашеството в България, отдавна повечето от манастирите са се превърнали в туристически дестинации и място за преспиване на туристопотока. Реклами от този тип могат да се видят в на много места в интернет пространството. Нямам желание да обявявам името на манастира, защото не е важно къде е упражнена тази практика, а самият факт, че нещо толкова недопустимо се случва в една световно известна Св. Обител.
 Нормално е в манастира да се приемат вярващи хора, които са дошли да се поклонят пред чудотворната икона на Божията Майка, на мощите на светиите, които се пазят в манастира. Нормално е за преспиване миряните да даряват на манастира средства. Но не смятам, че е нормално манастирът  да  се превръща в хотел. Обявата, която преди малко прочетохте, не е измислена, а е взета от публикация на една от страниците на манастир във Facebook.
Да вземем на пример Св. Гора – люлката на монашеството. Там миряните се посрещат за не повече от три дни – безплатно. Ако решат да останат повече дни, миряните са задължени да помагат в манастира. Там не се предлага транспорт до туристически обекти, до зимни и летни курорти. Не се предлага нищо друго освен молитва, благословения, утеха и спасение. В Св. Гора се предлагат неща, които отдавна са изчезнали в България. На нас са ни останали само типичните хотелиерски дейности. Можем само да се надяваме, че монасите все още не са се превърнали в стопани на къщи за гости…
Фактът, че монашеският живот в България почти не съществува не е тайна за никого. Манастирите у нас трябва да се въздигнат, монашеството – да се възстанови. Време е манастирите да се превърнат отново в манастири, а монасите – в монаси.
Социализъм и войнстващ атеизъм у нас вече няма, или поне на хартия. Отдавна е отминала практиката манастирите да се превръщат в музеи или хотели. В миналото монасите са се трудели – обработвали са земята си, отглеждали са добитък, произвеждали са вино от лозята си… И именно това трябва да се върне, за да може манастирите да предлагат не туристически услуги, а това, за което са създадени – СПАСЕНИЕ….

Автор: Ангел Карадаков


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.