24 юли 2012 г.

Успение на Св. Анна

В името на Отца и Сина и Св. Дух,

Братя и сестри,

Днес честваме успението на св. Анна майката на нашата Владичица Богородица, която роди Господа Иисуса Христа и   така  стана вместилище на невместимото.
Света Анна, майката на Пресвета Дева Мария, била най-малката дъщеря на свещеник Натан от Витлеем, от Левиевото коляно. Неин съпруг бил свети Йоаким (9 септември), родом от Галилея.
Света Анна дълго време била неплодна и това много я измъчвало, тъй като сред израилския народ безплодието се смятало за Божие наказание. След 20 години, през които двамата съпрузи се молели горещо на Бога, ангел Господен им обявил, че ще им се роди дъщеря, чрез която ще дойде благословението на целия човешки род. Преданието разказва, че докато Йоаким не бил у дома, на всеки от съпрузите поотделно се явил ангел, който им казал, че Анна, която вече била на възраст, щяла да зачене. И двамата се затичали да се намерят и да разкажат на другия за божественото видение. Случайно се срещнали по пътя към Йерусалимския храм. След раждането на св. Богородица, те я посветили на храма когато била на три години.
Скоро след въвеждането на Пречистата Дева в храма, починал баща й Йоаким на 80-годишна възраст. Като останала сама, св. Анна се преселила от Назарет в Йерусалим. Сдобила се с помещение при храма, близо до дъщеря си. Молела се постоянно в храма, но живяла кратко със своята Пресвята дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала. Така св. Богороица в нежна възраст била обречена да изпита скръбно сиротство тази, която впоследствие с блажена радост приела върху себе си дълга да лекува сиротството на всички самотни, изоставени хора, да стане Майка Утешителка и Застъпница на всички сирачета.
За жалост за св. Анна не намираме достатъчно информация, но знаем едно, че тя  вечно пребъдва заедно със своя съпруг Йоаким баща на Пренепорочната Отроковица Богородица. 

Братя и сестри,

Нека помнейки винаги великите подвизи на светиите, които са просияли на земята да помним и живота на Праведниците Божи Йоаким и Анна, да помним за тяхната пламенна молитва, чрез която изпросили дете, което след време ще стане покровителка на вселената. Да помним за техния праведен и Богоотдаден живот, живот в трудности и изпитания, но който обаче им донесъл венеца на правдата и вечното пребиваване в Сладките двори в дома на Господа. Нека по техните молитви и по молитвите на тяхната дъщеря Пресвета Богородица, Господ Иисус Христос да ни дарува всичко нам полезно и потребно, но най-вече духовни сили, които да ни укрепят в тези тежки за нас времена. Амин

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.