1 ноември 2015 г.

Патриарх Неофит: Усърдно се молим на Бога да упокои душите на загиналите в самолетната катастрофа в Синай, Египет

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до Руския патриарх Кирил по повод трагичната кончина на над 200 руски граждани в самолетната катастрофа над Синай, Египет. В своя съболезнователен адрес патриарх Неофит казва:
В днешния скръбен ден, когато духовенство и богомолен народ се помолихме за упокоение душата на приснопаметния Български патриарх Максим край неговия гроб в Троянската света обител, с дълбока тъга научихме вестта  за трагичната кончина на 224 руски граждани при самолетната катастрофа на Синайския полуостров, Египет.
Ние вярваме, че блажени са ония, които Господ е избрал и приел, затова заедно с нашата опечалена обична сестра Руската православна  църква усърдно се молим на Бога да упокои душите на невинно загиналите Божии чеда и да ги настани на добро място, където няма болка, ни печал, нито въздишка, но живот безкраен!

Вярваме, че изразената братска подкрепа към Вашата св. Църква ще Ви укрепява в този труден момент на дълбока тъга. Затова от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на Вас, Ваше Светейшество, и на близките на загиналите при този трагичен инцидент.
Просим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” /2Кор. 1:3/, да даде утеха на всички скърбящи и да им дарува сили да превъзмогнат мъката от тежката загуба!
С братска в Христа Господа любов:

31. 10. 2015 г.                                            

НЕОФИТ, патриарх Български


 Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.