1 ноември 2015 г.

Патриарх Неофит: Да даде Бог утеха на всички скърбящи и скорошно възстановяване на пострадалите в Румъния!

Освен до Руския патриарх, Негово Светейшество патриарх Неофит изказа и съболезнования за загиналите младежи в клуб, в Румъния, като изпраща и съболезнователно писмо до Румънския патриарх. В своя съболезнователен адрес той казва: 
 В този тежък момент, когато с дълбоко прискърбие посрещнахме вестта за трагедията при пожара в нощен клуб в Букурещ, прекъснал в ранна възраст земния живот на десетки млади хора и потопила в скръб братския румънски народ, от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на Вас, на близките на загиналите и на пострадалите при този трагичен инцидент.

Верни са думите, че “кога страда един член, страдат с него всички членове” (1 Кор. 12:26), затова ние не можем да останем безпричастни към скръбта на нашата обична сестра Румънската православна църква за неочаквано отишлите си от този свят нейни чеда. Присъединяваме към Вашите моления и нашите молитви към милостивия Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на загиналите и да ги приеме в селенията на праведните, където няма болка, ни печал, нито въздишка, но живот безкраен.
Просим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи и скорошно възстановяване на пострадалите!
С братска в Христа Господа любов:
31. 10. 2015 г.                                              /п/ НЕОФИТ, патриарх Български


Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.