16 ноември 2015 г.

Патриархът се помоли за загиналите при атентатите в Париж

Днес - Световният ден за възпоменаване на жертвите при пътно-транспортни произшествия и ден след кървавите атентати в Париж на 13 ноември - духовенството и миряните на Българската православна църква се помолиха за упокоение душите на всички невинно загинали, да им прости Бог всяко волно и неволно прегрешение, за утеха на близките на загиналите и мир по света.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи своята молитва за мир и за упокоение на душите на загиналите в столичния катедрален храм "Света Неделя". "Страдаме с тези, които страдат и се стараем със силата Господня да се предотвратят по-нататъшни такива жестоки и трудни за понасяне събития. Господ ни е оставил своя мир. Ние винаги ще бъдем миротворци и ще се стараем да живеем в мир, защото това е най-доброто благо в нашия земен живот." - каза патриарх Неофит.
В православните храмове у нас дойдоха десетки хора, за да се помолят и да изразят съпричастността си с френския народ и с близките на загиналите при ПТП.
Заупокойна литургия за загиналите при атентатите в Париж и за българина с двойно гражданство Себастиан Проази е отслужена днес и в българската православна църква във френската столица "Свети патриарх Евтимий Търновски".
Присъствали са генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, посланикът на България във Франция Ангел Чолаков, майката и други близки на загиналия българин.


Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.