16 ноември 2015 г.

В Украйна канонизираха нов светец

Митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий възглави тържествено богослужение в храма Архиерейски събор, намиращ се в град Запороже, по време на което бе извършено прославление-канонизация на свети Петър Калнъшевски, последен хетман (предводител) на Запорожката Сеч[1]. Паметта на новия светец ще се чества на 13 ноември.
Преди св. Калнъшевски бил поместно почитан в Запорожката епархия. По време на богослужението бил осветен козацки иконостас от ХVIII век, който бил подарен на Запорожката епархия, а също така и кивот с икона на светеца - съобщава издание «Православная жизнь». Св. Петър Калнъшевски (1691 – 1803г.) е последен хетман (предводител) на Запорожката Сеч и е военен и политически деец, а също така и дипломат. Роден в село Пустовойтовка, тогавашна Полтавска губерния (сега Сумска обаст). Легендата твърди, че бъдещият светец попаднал в  Запороже на 8 годишна възраст. Изминал пътят от оръженосец до хетман (по обичай за хетман избирали най – добрият и безстрашен войник, който се ползва с уважение сред всички.) Св. Петър Калнъшевски се прочул не само като добър военачалник, а също така и като меценат и благодетел. Със собствени средства построил 3 църкви и подарил ценно Евангелие на църквата в родното си село. След унищожаването на Запорожката Сеч, той бил осъден на пожизнено изгнание и пребивавал в Соловецки манастир. За 25-те години, в които пребивавал в манастира, нито веднъж не помолил за помилване. През 1801г. бил освободен от император Александър, но отказал да напусне манастира. След 2 години умира, когато е вече на 112 години. Погребан е в близост до Соловецкия манастир.

Превод: Иван Харченко
Източник: http://www.pravmir.ru/




[1] Запорожката войска е военно-политическа организация, начело с хетман. Възниква след възстание срещу полско-литовското управление в Украйна от 1648 година.Под контрола на Запорожката войска е територията на днешна Северна и Централна Украйна. Постепенно войската се трансформира във военно-политическа организация- Запорожка Сеч, а войската ѝ се преобразува в помощна на руския цар, за война срещу неверниците османци и кримски татари.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.