23 ноември 2015 г.

Деца, семинаристи и студенти участваха в концерта организиран от Софийска митрополия

По повод Деня на християнското семейство в сградата на Софийската св. митрополия се проведе днес традиционния концерт, който всяка година се провежда за празника Въведение Богородично, честван и като ден на християнското семейство и младеж.

На концерта присъства Патриарх Неофит, който бе тържествено посрещнат в концертната зала, с него вървяха и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Браницкият епископ Григорий, Маркианополският епископ Константин, архим. Герасим, Главен секретар на Св. Синод и столични духовници. Тази година в концерта се включиха шест хора, които представиха пред християните и духовниците песни, танци и църковни песнопения, които говорят за празника на Въведение на Божията Майка.


Концертът бе открит от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий - Викарий на Софийския митрополит, а след това бе продължен и от духовна беседа по повод Деня на православната християнска младеж и семейство, която изнесе иконом Александър Георгиев, от столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий" (очаквайте утре цялата беседа публикувана в "Добротолюбие").
След беседата поради техническа неизправност на сцената се качиха учениците от Софийската семинария, които тази година изневериха на традицията да бъдат в раса и представиха пред Патриарха две от най-известните български песни - "Хубава си моя горо" и "Руме моме", като освен пеене в тях включиха инструменти като тарамбука, мандолини и китара. След тях на сцената излязоха малките хористи от детски хор "Щурче" при 144 СОУ "Народни будители" с диригент Ирена Христова, които представиха интересни училищни песни, сред които беше и известната песен на Васко Кеца - "Междучасие", като освен пеенето те бяха включили и танц. 


След интересното и вълнуващо изпълнение на дуцата от 144-то СОУ, ред дойде и на представителите на хора на Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски", които за първи път се представят на този концерт. В изпълнението на студентите имаше две не изпълнявани до момента песнопения на този концерт - "Прежде цачатия Чистая" - седален на 6-ти глас и "Храм твой святе" - кондак на Св. Климент Охридски. Студентите пяха под диригенството на г-н Любомир Игнатов. 


След студентите в празничната програма се включиха и Хор "Йеромонах Неофит Рилски" с диригент Андерй Касабов, смесеният камерен хор "Петър Динев" при храм "Св. Св. Кирил и Методий" с диригент Боряна Найденова и Софийският свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.
В края на концерта приветствия отправиха дякониса Димитрина Танева и доц. д-р Александър Омарчевски - Декан на Богословския факултет при СУ. 
Като завършек на концерта бе изпят химна на православната християнска младеж "Напред след знамето Христово", а Патриарх Неофит благослови всички присъстващи. 

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Божин Дончев
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.