23 ноември 2015 г.

Троянският манастир дарява мощи на Св. Климент Охридски на Богословския факултет

На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски Чудотворец, който е небесен покровител на Софийския Университет. По този повод лично Негово Светейшество ще посети Богословския факултет към СУ, който се намира на площад "Св. Неделя", за да благослови студентите - богослови, преподавателите и ръководството на факултета. Патриарх Неофит ще вземе участие в празничната Вечерня на 24-ти от 16.50 ч. и в празничната светата Литургия, която ще започне около 8.30 ч. на 25 ноември. 
За празника Троянският манастир дарява мощи на св. Климент,  които ще бъдат донесени от архим. Василий и йером. Стефан, които са братя на Св. Обител. 

Мощите ще бъдат посрещнати от Патриарх Неофит и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, както и от ръководството и студентите на Богословския факултет. 
Св. Климент, Охридски Архиепископ бил ученик на св. братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.
Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид.
Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Теофилакт Охридски го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език“, а Димитрий Хоматиан в Краткото житие на св. Климент Охридски пише за него: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.”

Просиял в подвизи, вършил чудеса - починал в 916 година. Мощите на св. Климент се намират в църква „Св. Пантелеймон” в Охрид.

Богослужението ще започне от 17:00 часа, а посрещането на св. Мощи е от 16:30 часа.

Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ  
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.