15 декември 2015 г.

Интервю с г-н Красимир Кушев за новия филм „Десницата на св. Иван”

За първи път български телевизионен екип това лято бе допуснат в девическия манастир „Успение Богородично“ на гръцкия остров Тинос, където се съхранява десницата на Свети Иван Рилски. Там екип от Регионален телевизионен център Благоевград получи благословия да  се поклони и  да разкаже за липсващата част от мощите на светеца съхранявани в Рилската света обител – Десницата на св. Йоани Рилски.

     Според изследвания на руски и гръцки учени Светата Десница на българския светец, която от края на 10 в. е била в руския град Рилски, е пренесена преди повече от столетие в Гърция. Монахинята Юлияния, игуменка на манастира „Успение Богородично“ разказва: “Десницата е донесена от един  монах – Гаврил от Сирос и подарена на тогавашната игуменка Теодосия Кардици. Но точно кога не ми е известно. Но със сигурност зная, че целебната ѝ сила е помогнала на много хора.”
Според Архимандрит Яков, Свети Йоан от Рила е символ на духовното единство между българи и гърци. Той е послание за любов, разбирателство и приятелство между нашите народи.
 Със своите 700 църкви и манастири остров Тинос е сред най-посещаваните места в православния свят. На него се намира и най-големият на Цикладските острови християнски храм „Света Богородица“, прочут с чудодейната икона Благовещение. Тук тържествена литургия отслужи Неврокопският митрополит Серафим, с чието съдействие екипът подготвя документалния филм „Десницата“.
На 21 декември от 18 часа в зала "22 септември" в Благоевград ще се състои премиера на филма на Телевизионен център Благоевград  „Десницата на свети Иван Рилски”. Автори са Красимир Кушев и Валери Яков. В документалния филм са изложени нови аргументи за това как дясната китка от мощите на свети Иван Рилски попада на гръцкия остров Тинос и се пази за поклонение в девическия манастир Кехровуни. Чуйте интервюто на Ива Борисова от журналистически клуб „Кандилце” към Православния център на Неврокопска света митрополия с ръководител г-жа Антоанета Гулева,  с един от авторите на филма Красимир Кушев.

-           В началото на Вашата телевизионна кариера, Вие направихте първия си филм за Рилския манастир спомняте ли си?
-           Да това беше „Легендата на Архитектон Алекси”. В филма представяхме една фантастична легенда на проф. Стойков. Прочутата магерница е строена по модел на неузряла шишарка. И наистина, ако се вгледаме в самото строително изпълнение като технология, наистина наподобява на неузрял шишарков плод. А реално в него се крият пластовете на една невероятна строителна българска традиция, на едни самоуки майстори, които са създали шедьоври, ценящи се и днес, не случайно стоителя от Мелник нарича себе си архитектон.
-           Г-н Кушев, защо решихте да направите филма „Десницата на Свети Иван”?
-           Да си дадем най-точен и ясен отговор на въпроса дали и днес ни е необходимо завещанието на св. Иван Рилски и примера на неговия живот и дали и днес култа към този духовен човек, който е символ на духовното нетление на българския народ се разпространява извън нашата страна. Защото според мене има един духовен парадокс, като че ли в случая със свети Йоан Рилски ние като нация отново проявяваме едно историческо късогледство и забрявяме някой неща, докато в страните поне от Балканския регион се забелязва едно ново преклонение, едно осезаемо разширение на култа към този човек.
-           Как попаднахте на фактите за светата Десница на Иван Рилски?
-           Идеята е на Валери Яков. Темата е актуална през последните години, тъй като се откриха много нови факти, има много нови хипотези, от които бих откроил две по-масивни изследвания по тази тема, първото е на Николай Чалих, руски историк, който 17 години изследва темата, а втората е на гръцкия богослов Панталеймон Пулос, който дава една по-подредена, по-завършена теория. Всичко бе представено в един документален филм на Аксиния Джурова през 2011 г., но от тогава се случиха доста събития и има много тълкувания. Освен това нашия екип проведе една много сериозна подготовка по едно изследване по тази тема и мисля, че всичко това зрителите ще го видят във филма. По-важно е ние да си отговорим на въпросите: Защо остров Тинос, който е централен остров на Цикларския архипелаг е не само най-почитаното място в Православна Гърция и изобщо в Православния свят и защо само на това място като закрилник на рибарите и моряците се смята не само св. Николай Чудотворец, а и свети Иван Рилски. Много любопитен момент, който мисля че е ключът към разгадаването на тази вековна мистерия. Иначе има много други факти, който могът да отведът при тълкуването на тази атрактивна от гледна точна на днешното съзнание тема, но за мен е по-важно, че в многопластието се крият и други неща, от които е и разпространението на култа към свети Иван Рилски, продължаващ и до днес.
-           Как минаха снимките, лесно ли Ви допуснаха до манастира, има ли въобще достъп до него?
-           Не, до манастира няма достъп, и аз искам да изкажа благодарността на нашия екип към Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, защото Негово Високопреосвещенство беше човекът който направи всичко възможно да ни пуснат точно до мощехранилницата, където е дясната ръка на свети Иван Рилски.
-           Колко време отне снимането на филма?
-           Като снимачни дни 5, иначе като предварителна работа и като допълнителна работа след това монтаж и така нататък някъде около 2 месеца.
-           Къде и кога можем да гледаме филма?
-           Филмът „Десницата на свети Иван” ще има  предпремиера за благоевградската публика на 21 декември от 18 часа в зала „22 септември”. Премиерата ще бъде на 24 декември от 15,20 ч. по БНТ 2 , а  по-късно  ще бъде излъчен и по Канал 1.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.