2 декември 2015 г.

Св.Синод ще награди Близнашки с църковен орден

Проф. Георги Близнашки, който беше служебен министър-председател на България от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 година ще бъде награден с църковния орден „Св. св. Кирил и Методий”, съобщават от "Отдел Връзки с Обществеността" при Св. Синод. Отличието му се връчва по решение на Светия Синод на Българската православна църква в знак на внимание и за църковни заслуги. Церемонията ще се състои на 8 декември от 12 ч. в Синодната палата на ул. „Оборище” №4.

Припомняме, че по време на управлението на служебното правителство под ръководството на проф. Близнашки Министерският съвет взе решение да предостави патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.
Обявяването на „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска патриаршия.
На 8 октомври 2014 г., в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.