2 декември 2015 г.

Солунският митрополит: Ислямът запълни пустотата на атеизма в Европа

Обезпокоен за опасността, в която се намира Европа, Солунският митрополит Антим, който продължава да се бори против легализацията на еднополовите бракове в Гърция, каза: „Ислямът изпълни пустотата на атеизма“, предава pravoslavie.ru.
"Как е възможно, да пренебрегнем толкова древно предание, като брака и семейството само заради това, което иска европейският модернизъм?
Това може да иска само този, който е бил възпитаван в безбожие. Пустотата на атеизма в Европа беше запълнена от исляма, и сега тя се намира в опасност“ - каза митрополитът в ефира на едно гръцко предаване. 
Споменавайки за бежанците-емигранти, митрополит Антим каза, че Гърция вече направи много, за да помогне на тези хора, които преминават през Егейско море, но си задава реторичния въпрос: Колко от тях можем да вземем?“
Той се изказа и за огромните проблеми, с които се сблъсква Гърция на границата с република Македония. В частност, митрополит Антим отбеляза, че е противник на унищожаването на стената Еврос*.
„Прекарах 30 години в Еврос и познавам всяка педя от него. Стената не е построена от вчера, а стои там доста дълго. Не можем да я разрушим, защото тя обезпечава безопасността на нашите граници. „ - каза той. 
В заключение Солунският митрополит още един път изказа своето мнение за кремацията и подчерта, че тази тема трябва да се гледа на духовна плоскост, а не на административна.
„Не може просто да станем и да кажем, че няма  да погребваме своите мъртъвци така, както сме правели това в продължение на 2000 г. в историята на християнството.“
В края той обясни, че ако все пак се гласува законът за кремацията, Църквата не може да го отмени, но тя може да информира вярващите „по дадения въпрос“.
Напомняме, че през изминалата година Св. Синод на Атинската архиепископия разгледа въпросът за кремацията, като излезе с нарочно изявление, в което казва, че "Православната Църква не благославя кремацията на телата на своите чеда, доколкото те са храм на Светия Дух, част от човека, сътворен по Божий образ и подобие.“

*Стената се простира от  граничния пункт Кастанес до река  Марица (Еврос, от където идва и името й) и покрива целия сухопътен участък на границата на Гърция с тази на Турция. За  строителството на стената са използвани над  6 000 кубически метра бетон, 800 тона стомана и 370 км бодлива тел. Строителство е отнело почти година, далеч повече от очакваното. 
С построяването на тази стена гръцките власти се надяват пътя на нелегалните имигранти в Гърция да бъде много по-труден, защото те ще трябва да преодоляват или заграждението, по което ще патрулират гръцки и европейски граничари от мисията Фронтекс, или граничната река Марица (Еврос).
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.