29 декември 2015 г.

Света гора с официална позиция против легализирането на еднополовите "съюзи"

Спешно послание до депутатите на гръцкия парламент отправи Светия Кинот на Света Гора Атон. Представители на всички атонски манастири единодушно застанаха против легализацията на еднополовите бракове. Обръщайки се към депутатите, светогорските отци помолиха за отлагане на гласуването, „за да може адекватно да се вземе предвид волята на гръцкия народ“, съобщава AgionOros.

В документа се изразява „безпокойството на Света Гора Атон по повод заплашителните отклонения от нормалността (а днес вече и на законодателно равнище) от началата и ценностите, съставляващи основата на православната идентичност и гръцката култура“.
„Като православни християни, ние изпитваме дълбоко уважение към личния избор на всеки човек, на неговото право да участва в Църквата или да се дистанцира от нея. Ние изхождаме от това, че никой няма право да отнема дадената от Бога Ценност, каквато е човешката свобода.
В същото време позицията, която приравнява „еднополовите двойки“ към семейство, с всички произтичащи от това правови и социални последствия ( в това число и осиновяването на деца), встъпва в пълно противоречие с обичаите на нашия народ и изглежда като провокация и предизвикателство към гръцкия народ“.
Светогорци молят правителството и депутатите, на които „гръцкия народ е поверил своята съдба“, да вземат под внимание това послание, изпълнено с „безпокойство и искрена грижа за бъдещето на страната“:"молим ви да свалите от гласуване този законопроект, особено в навечерието на великия празник Рождество Христово. Възможно е временното оттегляне на закона да даде възможност за неговото по-детайлно обсъждане и ще представи възможност на гръцкия народ да изрази своята позиция по този въпрос“.
Припомняме, че късно вечерта на 22.12.2015г. парламентът на Гърция одобри законопроект за правата на човека, който позволява гражданското партньорство между еднополови двойки, въпреки протестите на опозицията, политически партии и православната църква, предаде "Ройтерс". Текстът беше приет от 300 членния гръцки парламент с гласовете на 193 депутати от 249 присъстващи, а 56 се обявиха против.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.