30 декември 2015 г.

Руски монах спечели "Гласът на Русия"

На 25-ти декември йеромонах от Руската православна църква спечели вокално-музикалното шоу „Гласът на Русия“. 
Предстоятелят на Руската Православна Църква, патриарх Кирил поздрави йеромонах Фотий (Мочалов) с победата му. Поздравлението на патриарха се появи на неговата страница в руската социална мрежа „В контакте“ тук

„Това начинание от самото начало беше изключително спорно и бих казал, опасно за монах - написа главата на РПЦ, - защото естрадата и монашеското призвание са несъвместими. Но резултатът, за мое учудване се оказа положителен, дори мисля, и за самия отец Фотий, а и за всички, които го слушаха и обикнаха“.
Освен това, патриархът пожела на йеромонах Фотий да съхрани „тази скромност и естественост в поведението, която е присъща на монашеското звание и по която хората – както църковните, така и нецърковните, определят духовното състояние на свещенослужителя.“
Негово Светейшество напомни също на победителя в музикалното шоу „Гласът на Русия“ за трудния момент, който настъпва в живота на всеки човек след такъв голям успех. „Искам също да напомня, че избраният от теб монашески път по своето значение и смисъл превишава тази победа, която ти удържа. В края на краищата, много хора са гласували не само заради гласа, но и заради образа“ - заключи Патриарх Кирил.

Ето едно от изпълненията на талантливия йеромонах.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.