31 декември 2015 г.

Обзор на църковните събития през 2015 г.

Измина още една година от календара на живота ни. Обикновено в края на всяка отиваща си  година ние правим равносметка, за да си вземем поука от грешките и да изживеем отново моментите, които са ни направили щастливи.
За всеки от нас изминаваща 2015 г. ще се запомни с различни емоции, различни промени са настъпили в живота ни и са ни научили на много. Изминалата 2015 г. ще се запомни обаче с три думи – емблематична, скандална, но и наситена с много дух. Ние обаче няма да правим ретроспекция на изминалата година от погледа си на граждани на републиката и няма да ви припомняме миналите вече новини, а ще направим обзор на изминалите събития за Българската православна църква и поуките от тях.


Януари

          В първия ден на новата година Българският патриарх Неофит се обърна с традиционното си новогодишно послание към цялото си паство. Чрез него Светейшият предстоятел на Българската православна църква поздрави всички православни християни, вдъхвайки им нови сили и надежди за предстоящата година.
          На 2-ри януари Неврокопският митрополит Серафим направи традиционната среща със студенти по богословие в сградата на Неврокопската св. Митрополия. В деня на своя небесен покровител той поговори с младежите за живота на православния християнин в света, за надеждата от това младите не само да се завърнат в Църквата, но да станат и част от нея.
        В същия ден Видинският митрополит Дометиан се обърна в пастирско послание до игумените на епархийските манастири, честното монашество, архиерейските наместници, боголюбивите отци и христолюбивите чеда на Видинската епархийска църква, с което обяви 2015 г. за година на „Покаянието”. Той призова всички усърдно да вникнат в осъзнаването и разбирането на този дар, който е основополагащ в християнския духовен живот, в чистите ни взаимоотношения както с Бог, така и с нашия ближен.
        На 4-ти януари в Неврокопска епархия бе извършено ръкоположение в чин на свещенство на дългогодишния дякон Димитър Сарадинов. Духовното тържество се състоя в храм „Св. Великомъченица Марина”, с. Илинденци, Санданска духовна околия.
          Празникът Богоявление, който е един от най-честваните празници в България, бе отбелязан с тържествени празнични Литургии и водосвети в цялата страна. В почти всички градове в страната след св. Литургия, по стара българска традиция, мнозина се хвърлиха в ледените води, за да извадят от там Кръста Господен. В София Негово Светейшество Патриарх Неофит възглави св. Литургия в Храм-паметника „Св. Александър Невски”. След св. Литургия Патриарх Неофит извърши и традиционния Богоявленски водосвет и благослови бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Патриарх Неофит се обърна към събралия се народ с призив за повече мир и спокойствие в страната ни. На водосвета присъстваха и Президентът на РБългария Росен Плавнелиев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и др. държавници.
В Пловдив св. Литургия и Богоявленският водосвет бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с викарния му епископ Арсений Знеполски. 33-годишният Пламен Павлов, военослужещ в 68-а бригада Специални сили, грабна кръста на Богоявление в Пловдив. Общо 60 мъже участваха в тазгодишното „хвърляне” за Кръста Господен. Митрополит Николай благослови народа, като пожела дълги години да се събират и да честват празника на Богоявлението, празника на Кръщението Господне на Йордан.
       В Гоце Делчев Неврокопският митрополит Серафим оглави св. Божествена Литургия и празничния водосвет в центъра на епархията. Това бе първото честване на Богоявление в Гоце Делчев на новоизбрания Неврокопски митрополит. Митрополит Серафим освети и бойните знамена на ГПУ-Гоце Делчев и на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а в богоявленския военен парад в гр. Гоце Делчев участие взеха духовият военен оркестър и военослужещи от поделението в Благоевград. На военните, на жителите на града и на местната управа дядо Серафим с благослов пожела здраве и благополучие, доброта и вяра.
       Във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична св. Златоустова Литургия и богоявленски водосвет в катедралата във Варна. Митрополит Йоан освети и бойните знамена, както и знамената-светини. Той благослови дошлите хора, като им пожела Богоявленската радост да не намалява в сърцата на вярващите.
В Русе русенци посрещнаха Богоявление със Св. Литургия, оглавена от Русенския митрополит Наум, с който съслужиха духовници от града. Водосветът и хвърлянето на кръста в  крайдунавската епархия бе оглавен от митрополит Наум.
Във Видин Св. Литургия бе предстоявана от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с неговия викарий Белоградчишки епископ Поликарп и духовници от епархията. Богоявленският водосвет бе отслужен от викарния епископ, който след края на водосвета пожела от името на Видинския митрополит Дометиан здраве, сили и всичко онова, от което хората имат нужда за спасение.
          На 9-ти януари във връзка с терористичния акт във френската столица Париж, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит  благослови в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" да бъде отслужена заупокойна молитва за упокоение душите на загиналите.Такива молитви бяха  отправени и в други храмове на БПЦ.
      На 10 януари Неделното училище при храм «Св. Георги Победоносец» в Петрич навърши 5 години. За да уважи празника на училището по Вероучение при енорията "Св. Георги", бе дошъл и Неврокопският митрополит Серафим. Тържеството започна с Възкресна вечерня, на която митрополит Серафим участва молитвено. След вечернята, на която присъстваха децата и техните родители, всички се отправиха към неделното училище при храма. Там предстоеше вълнуващ концерт - рецитал.
          На 11 януари по инициатива на свещеник Йордан Аврамов, председател на катедралния храм в Сандански - "Св. Вмчк Георги Победоносец", бе обявена инициативата за даряване на хранителни продукти на бедните и социално слаби хора. Дейността се извършва и днес с благословението на Неврокопския митрополит Серафим.
          На 12 януари в Младежкия дом на гр. Монтана се проведе първото публично обсъждане на проект на Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата за провеждането на публичното обсъждане бе на зам.-председателя на Парламентарната комисия по образование и наука доц. д-р Борислав Великов, народен представител в 43-то Народно събрание на Р България.
          На 13-ти януари по инициатива на Православния богословски факултет и Педагогическия факултет към Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" студентите събраха средства за бежанците от лагера в град Харманли. Благотворителната инициатива бе озаглавена: "Никой не избира да бъде бежанец." Кампанията на факултетите бе обявена за 12 и 13-ти януари, в нея се включиха десетки студенти, които дариха парични средства, както и сапуни, шампиони, пасти и четки за зъби, памперси, гъби, прах за пране и още средства от първа необходимост за ежедневните нужди на хората в лагера.
          Същия ден Светият Синод на Константинополската Патриаршия взе историческото решение за канонизирането на Стареца Паисий Светогорец. За много православни хора той беше светец още приживе. С него са свързани много чудеса.
          На своето заседание на 20 януари 2015 г., Св. Синод отново разгледа въпроса за извършването на кръщения и венчавки в патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски". Тогава той препотвърди решението си от 8 юли 1999 г., което не допуска извършването на кръщения и венчавки в ПКСХП "Св. Александър Невски". Св. Синод категорично забрани нарушаването на това решение и вменява на председателя на Църковното настоятелство на ПКСХП "Св. Александър Невски" стриктно да следи за изпълняването на настоящото синодално решение по този въпрос. Повод за това решение на Св. Синод бе извършването на венчавка на една от поп-фолк изпълнителките в Патриаршеската катедрала.
          На 25-ти януари се навършиха 120 от рождението и 35 години от кончината на Сливенски митрополит Никодим, който е един от най-знаменитите митрополити в Сливенска епархия. В Сливен по този повод бе извършена панихида за починалия митрополит.
          На 27-ми януари за първи път в Богословския факултет бе извършено всенощно бдение по атонски тертип. То е с тендеция да стане традиционно, като се предвижда и през новата 2016-та година да бъде отново извършено в параклиса на факултета. Бдението се извършва по идея и желание на студентите от Богословския факултет.
          На 30-ти януари на Видинския митрополит Дометиан му бе връчена наградата  за лидерство "Стефан Стамболов". Почетният знак за принос към държавността и към духовността беше връчен на Деветата научна конференция на тема "Лидерството в демократична България: изучаване, преподаване, възпитаване" в Музея за история на София.
          На 31-ви януари екипът на Блог „Добротолюбие” започна своя нова дейност. Бе създадено електронното списание „Светодавец”, което е едно различно по своята същност списание, защото показва визията на младите християни за света. В списанието и сега може да откриете интересни факти, истории и новини. Ще прочетете интервюта със знаменити духовници и богослови, ще откриете сърцераздирателни истории и изобщо ще намерите един верен спътник в свободното си време.

Февруари

          С постановление, отправено до всички духовници в Пловдивска епархия, Пловдивският митрополит Николай призова дните 9, 10 и 11 февруари да бъдат "дни на извънреден строг пост". Тази усилена молитва в Пловдивска епархия бе във връзка с предстоящото заключително заседание на Върховния касационен съд по делото за манастира "Св. св. Кирик и Юлита", насрочено за 11.02.2015 г., впоследствие съдът присъди, че манастирът е на Пловдивска епархия и след 6-годишна борба митрополит Николай спечели делото.
          На 5-ти февруари в скита Кавсокаливия на Света Гора се случи чудо – открито бе тялото на починалия населник на обителта о. Стефан: след месец и половина от момента на кончината не показвало признаци на тление и не излъчвало неприятна миризма, сякаш подвижникът е починал преди няколко часа.
          На 13-ти февруари на 90 години си отиде познатият и обичан от мнозина православни християни отец Георги Пейчев от село Жегларци. Отец Георги се представи пред Бога късно вечерта на 12-ти февруари. За всички, които го познаваха, за всички, които чуваха за него и за живота му, ще остане в спомените им като молитвеник, застъпник пред Бога, ходатай и ревностен служител на Божия Престол.
Същия ден по повод годишнината от блажената кончина на архиепископ Серафим настоятелството на Руското подворие в София с благословението на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил организира редица възпоменателни прояви, в които взеха участие и духовници от Руската православна църква.
          На 18-ти февруари Св. Синод  излезе с изявление относно законопроекта за предучилищното и училищното образование. В своето становище Св. Синод изрази дългогодишната си позиция относно въвеждането на предмета „Регилия” като задължителен в българското училище.
          На 23-ти февруари започна Великият пост, време, в което православните християни молитвено се подготвиха за посрещането на Възкресението Христово.

Март

          На 3-ти март излезе вторият брой на електронното списание „Светодавец“, списвано от екипа на блог „Добротолюбие“ и техните сътрудници.
    На 4 март в Ловеч, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, започна за 8-ма година „Седмицата на православното кино“, която продължи до 1 април. Прожекциите започнаха с новия филм на режисьора Марин Градинаров, посветен на жизнения евангелски път на схиигумения Мария Дохторова. Увлекателно, исторически правдиво и с проникновен духовен усет "Схиигумения Мария - Великата подвижница на нашето време" сплита красива повест за още по-красивия, духовно съвършен живот и личност на една от големите светици на 20 век. Под нейното духовно ръководство в продължение повече от 7 години е бил и Ловчанският митрополит Гавриил.
          На 5-ти март в Синодната палата се срещнаха министърът на образованието проф. Тодор Танев и Негово Светейшество Патриарх Неофит. На срещата присъстваха още и Ловчанският митрополит Гавриил - ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, доц. Костадин Нушев и д-р Десислава Панайотова - експерти при синодалния Културно-просветен отдел. Министър Танев бе придружаван от съветника при министерството Робърт Джераси. Интересното бе, че докато на срещата министър Танев се съгласи с предложенията на Св. Синод за въвеждането на предмет Религия в училищата, то при напускането на сградата пред журналисти той отрече да се е съгласявал на подобно нещо и на няколко пъти оттогава отхвърля призивите на Светия Синод за разглеждането и въвеждането на предмет Религия в страната.
          На 8-ми март Пловдивският митрополит Николай извърши благодарствен молебен в храм „Успение Богородично“ в Пловдив по повод решението на ВКС да върне манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“ на Пловдивската света митрополия. След водосвета митрополит Николай произнесе архипастирско слово към клира и миряните в епархията, а камбаните на храмовете на територията ѝ биха тържествено в продължение на половин час.
          На 10-ти март след заседанието си Светият Синод излезе с позиция срещу решението на Върховния касационен съд да отхвърли искането на Великотърновска митрополия за връщането на собствеността на храмовете „Св. Рождество Христово”, „Свети Георги”, „Свети Димитър”, „Св. св. архангели Михаил и Гавриил” и „Св. Атанасий” в с. Арбанаси. В позицията се изразява недоумение защо, след като съдът е направил верни предположения относно собствеността, все пак е взел решение храмовете да не бъдат върнати на Великотърновска света митрополия.
          На 12-ти март, в църквата „Св. Марина“ в Пловдив бяха посрещнати мощите на св. Николай Чудотворец. Те бяха донесени от Негово Високопреосвещенство Тамасоския и Оринийски митрополит Исайя  от Кипърската архиепископия. Първоначално трябваше да бъдат донесени в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Асеновград, но поради влошените метеорологични условия от Пловдивска св. митрополия решиха мощите да бъдат посрещнати в гр. Пловдив.
        На 13-ти март Православният информационен център в Благоевград навърши шест години от основаването си с водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим. Грамота за сътрудничество получи и екипът на Блог "Добротолюбие".
На същия ден Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие миро от гроба на св. Николай Мирликийски Чудотворец, донесено му от архим. Филип (Василцев), предстоятел на руското подворие в София.
          На 14-ти март в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ се състоя семинар на учителите по религия от столицата. На него те обмениха опит и всеки представи своя подход при обучението по религия пред колегите си и преподавателите в Богословския  факултет.
На същия ден се упокои в Господа свещеник Антон Парушев от Варненска и Великопреславска епархия. Роден е през 1938 година, завършва Софийската духовна семинария през 1959 година, а през 1985 година е ръкоположен за свещеник от Великотърновския митрополит д-р Стефан.
          На 16-ти март се състоя лекция-беседа на тема „Благовестието в местата за лишаване от свобода“ в Богословския факултет на СУ. Лекцията бе изнесена от свещеник Николай Георгиев, който ръководи програмата „Пътешествието на затворника“, като целта ѝ е за 3 години през кратък библейски курс да минат около 4000 затворници. Той призова присъстващите студенти да се включат в програмата като доброволци.
          На 18-ти март се представи в Господа протопрезвитер Тома Хопко. Оставил е многобройно трудове в областта на догматическото и практическото богословие. Преподавател, а по-късно и декан на семинарията „Св. Владимир“ в щата Ню Йорк, САЩ. Негови учители са прот. Йоан Майендорф и прот. Ал. Шмеман, на когото е и зет. Почива на 76-годишна възраст.
          На 20-ти март в храм „Св. Атанасий“, град Варна, започнаха Великденските четения, организирани от настоятелството, които продължиха до 29-ти март.
          На 28-ми март се представи в Господа, на 95-годишна възраст,  отец Атанас Аролски от село Хвойна, Смолянска духовна околия. Ръкоположен е за свещеник през 1943 г., като повече от петдесет години обгрижва храм. „Св. Георги“ в Златоград. От 1983г. завежда енориите в селата Хвойна, Забърдо, Бенковски, Студенец и Павелско.
          На 31-ви март Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с председателя на фондация „Българска памет“. По време на срещата д-р Милен Врабевски отправи покана към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит да подкрепи и благослови инициативата, във връзка с честването на 1150 години от покръстването на България, да бъде издигнат паметник на свети цар Борис Покръстител в пространството източно до Синодната палата.

Април

          На 1-ви април излезе третият брой на списание „Светодавец“.
От този ден започнаха и „Дните на Православието“ в гр. Алфатар, Доростолска епархия. Инициативата се проведе за втора поредна година, като тази година тя започна на първи април и продължи до пети. Бяха изнесени концерти, организирани бяха изложби и посещения на домове за стари хора.
          На 2-ри излезе комюнике на Междуправославната комисия в Шамбези, в което се казва, че витаещите информации в публичното простанство за неправославността на комисията са несъстоятелни. Това нещо беше провокирано от зилотски изказвания на духовници и миряни в различни страни, които обвиниха новия Всеправославен събор и комисията, която го подготвя, в отстъпление от Православието.
          На 5-ти април от Сливенска света митрополия, съобщиха че от печат е излязло допълненото и разшрено издание на Пентикостара (Цветния триод) на български език. Изданието може да се намери в канаскиите на столичните храмове „Св. Неделя“ и „Св. Седмочисленици“.
          На 7-ми Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати съболезнователно писмо да Н. В. Цар Симеон Втори, по повод кончината на Негово Височество Княз Кардам, първороден син на Симеон Саксгобургготски. Той почина след като през 2008 година катастрофира тежко и прекара няколко години в кома.
          На 12-ти април посрещнахме Възкресение Христово. В столицата Пасхалното богослужение по традиция бе извършено в храм-паметник „Св. Александър Невски“ и бе възглавено от Българския патриарх Неофит. Впечатление направи тази година, че в храмовото пространство червени въжета отделяха миряните от клириците и официалните лица, сред които бяха президентът на България Росен Плевнелиев, Н.В. Цар Симеон Втори и Емил Велинов – директор на Дирекция по Вероизповедания. Неприятна беше и гледката отвън храма в полунощ, когато при пасхалния поздрав народът бе отново отделен от клира и официалните лица посредством метални заграждения и полицейски кордон. Това може би върна някои от по-старите жители на столицата в годините на социализма, когато народната милиция правеше същото, за да не допусне гражданите до храма.
А иначе в епархиите в страната Възкресение Христово бе посрещнато в катедралните храмове. Във Видин св. Литургия възглави епископ Поликарп в катедралния храм „Св. Вмчк. Димитър Солунски“, в Пловдив – епископ Арсений поздрави миряните от специално издигнат подиум в двора на храм „Св. Успение Богородично“, в Русе митрополит Наум възглави светата Литургия в катедралния храм в града - „Св. Троица“, а във Варна митрополит Йоан направи това в катедралата „Успение Богородично“.
          От 16-ти април Софийска света митрополия вече има свой сайт в интернет пространството. До този момент сайтове имаха Ловчанска, Пловдивска, Видинска, Русенска, Варненска и Великопреславска епархии. А Пловдивската митрополия си остава единствената у нас със своя православна телевизия, която се излъчва по кабелните оператори в региона и някои сателитни компании.
На същия ден се навършиха и деветдесет години от атентата в катедралния храм „Св. Неделя“ в столицата. Повече за този зверски акт можете да прочетете в четвъртия брой на списание „Светодавец“.
          От 20 до 24-ти април 2015 г. българска църковна делегация, възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, взе участие в тържествата по повод 100-годишнината от Арменския геноцид и канонизирането за светци на над 1 500 000 невинно загинали арменци.
          На 22-ри отново се проведе беседа с прот. Николай Георгиев за програмата „Пътешествието на затворника“. Беседата се състоя в библиотеката на Богословски факултет на СУ, като част от присъстващите студенти се влючиха на по-късен етап в инициативата.
          На 23-ти Светият Синод изпрати, за пореден път, писмо до изпълнителната власт на страната, в лицето на премиера Бойко Борисов, с настояване предметът Религия да бъде въведен в училищата. В писмото Синодът отново застана зад своята позиция, която многократно е изказвал в писма, обръщения, интервюта и послания. Уви и това писмо засега остава без отзвук в ушите на управляващите.
          Една много хубава новина идва от Ловчанска св. Митрополия през този месец и е издаването на  „Евангелие в преразказ за деца“. Правата върху книжката са преотстъпени безвъзмездно от Свето-Троицко-Сергиевата Лавра, а изданието се осъществява с финансовата помощ на Зографския манастир. Детското Евангелие се раздава безплатно в страната.
          На 26-ти април в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе награждаването на победителите и участниците в конкурса „Възкресение Христово“, организиран от Светия Синод. Награждаването извърши  Ловчанският митрополит Гавриил, завеждащ Културно-просветния отдел при Светия Синод.
          На 29-ти април излезе решение за богослужебно поменаване на Цар Симеон Втори по време на светата Литургия. Предложението е на Пловдивския митрополит, а членовете на Синода са гласували единодушно „за“. Това решение разстрои голяма част от клира, миряните, а също и от невъцърковените хора и затова остана като решение с незадължителен характер. Някои отново съзряха провокация от страна на синодалните архиереи, а президентът Росен Плевнелиев изрази дори мнение, че това е противоконституционен акт.

Май

          На 1-ви май излезе четвъртият брой на електронното списание „Светодавец“, посветен на деветдесетгодишнината от атентата в „Св. Неделя“, извършен на 16 април 1925г.
          На 2-ри май в старата българска столица Плиска тържествено бе почетена 1150-годишнината от покръстването на българите. Богослужението бе оглавено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Участие в него взеха 27 архиереи. От българска страна това бяха митрополитите Варненски и Великопреславски Йоан, домакин на събитието, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан (с молитвено участие), Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим, и преосвещените епископи Адрианополски Евлогий, Велички Сионий и Знеполски Арсений. От посестримите Православни църкви: Аркалохорийски и Кастелийски Андрей – Константинополска патриаршия; Нилополски Генадий – Александрийска патриаршия; Йордански Теофилакт и на Пелла Филумен – Йерусалимска патриаршия; Блудански Николай – Антиохийска патриаршия; на Киев и цяла Украйна Онуфрий – Руска патриаршия; Хевсуретийски Михаил – Грузинска патриаршия; Врански Пахомий – Сръбска патриаршия; Долнодунавски Касиан – Румънска патриаршия; Арсинойски Нектарий – Кипърска архиепископия; Еласонски Харитон – Еладска архиепископия; Люблински Авел – Полска църква; Аргирокасторски Димитрий – Албанска архиепископия и Беронски Йоаким – Чешка църква. Присъстваха и множество официални лица, държавници и общественици при широк медиен интерес. Сред официални гости бяха Негово Величество цар Симеон ІІ Сакскобургготски, президентът на Р България Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова, проф. Божидар Димитров и др. т името на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит връчи църковни ордени за заслуги към Църквата ни. Връчването бе оглавявано от главния секретар на Св. Синод - Негово Високопреподобие архимандрит Герасим. Негово Величество цар Симеон ІІ бе отличен с орден „Св. Йоан Рилски” – І-ва степен. Той, развълнуван, в кратък отговор благодари, като изказа дълбоката си признателност, че това се случва именно на този ден и сподели, че в служението си на България винаги е служил и ще продължава да служи и на Българската църква. С орден „Св. цар Борис” – І-ва степен бе отличен министър-председателят на Р България г-н Бойко Борисов. При получаването му премиерът благодари, отправяйки пасхалния поздрав „Христос воскресе!”. Орден „Св. св. Кирил и Методий” – ІІ-ра степен получи директорът на дирекция „Вероизповедания” при Министерския съвет на Р България г-н Емил Велинов. А Негово Светейшество Българският патриарх Неофит връчи на президента на Р България г-н Росен Плевнелиев паметен плакет и копие от чудотворната българска икона „Пресвета Богородица - Достойно есть”. Отново беше внесен смут сред миряните и част от клира с раздадените ордени и награди.
          На 5-ти май се навършиха 175 години от рождението на Екзарх Йосиф, починал през 1916 година.
          На 7-ми май лекция в Богословския факултет на СУ изнесе митрополит Христофор от православната Църква в Чешките и Словашки земи (бивш архиепископ на Чехия и Словакия) – професор в Богословския факултет към Пражкия университет, както и заместник-декан на същия факултет. Митрополитът изнесе лекция в една от аудиториите на тема: “Православните християни през периода на Втората световна война и малко след нея“.
          На 10-ти май в България пристигна като гост на БАН архиепископ Стефан, предстоятел на Православната църква в Бившата югославска република Македония. За първи път през годината БАН действа на своя глава, като кани предстоятел на поместна църква на каноничната територия на Българския патриарх и Софийски митрополит, без да съгласува поканата със Светия Синод, още повече че в случая тази църква не е призната от останалите поместни православни църкви. Това несъгласуване БАН повтори и при поканата и посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в София в края на годината. 
          На 21-ви май екипът на  блог „Добротолюбие“ алармира своите чичатели за неправомерен текст, посветен на йогата, в матурата по БЕЛ. Текстът за йогата в матурата бе като удар с мокър парцал за християните в България, след като по-рано, през месец март, след среща с Българския патриарх Неофит, на която министър Танев обеща да се въведе предмет Религия, а след края на срещата се отметна от обещанието си. Студенти от Богословския факултет на СУ изпратиха отворено писмо до министър Танев, с копие до Светия Синод. В него те резонно зададоха въпроса не е ли това религиозна пропаганда и кой я организира.  А в предаването „Вяра и общество“, където дебатът за йогата в матурите продължи, от Министерството изпратиха чиновничка, която твърдеше, че не вижда проблеми - явно не бе запозната с темата на спора. От Министерство на образованието така и не излязоха с официална позиция по въпроса, нито пък поднесоха своите извинения на християните в България. По-късно родители организираха петиция срещу йогата в зрелостния изпит, но отново нямаше отговор от министър Танев.
          На 26-ти май, след 70-годишно прекъсване, бе проведено литийното шествие в памет на Св. Георги Софийски Най-нови. То започна от параклиса, посветен на светеца, в двора на Александровска болница и стигна до ротондата „Св. Георги“, където е бил погребан мъченикът.

          През месец май стартира и фейсбук страницата на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. През този месец бе удостоен и  отец Йордан Георгиев от Асеновград с наградата „Достоен Българин“.

Юни

          Месец юни започна с отбелязване на  Международния ден на детето.  Деца от ЦДГ „Радост“ гостуваха на Русенския митрополит Наум. Негово Високопреосвещенство поздрави малките християнчета за празника и ги зарадва с подаръци и похвали за старанието, което са положили. Митрополит Наум пожела на възпитаниците на ЦДГ „Радост” да растат здрави, умни и добродетелни за радост на своите родители. Пожела им  да развиват вложените им от Господа таланти, за да пораснат като достойни българи.
          Във връзка с отвореното писмо на блог „Добротолюбие“ и постъпилите в Синодната канцелария сигнали за тазгодишната матура по български език и литература за 12 клас, в която бяха включени като изпитен материал текстове и въпроси върху системата йога, архиереите от Светия Синод на БПЦ - Българска Патриаршия начело с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит изпратиха до Комисията по образованието и науката при Народното събрание писмо, с което изразява опасенията си, че учениците и подрастващите, лишени от задълбочено, системно и съвременно религиозно образование, не са в състояние критично и самостоятелно да разграничават истината от лъжата, доброто и полезното за духовното израстване на личността от всичко, което е пагубно, вредно и деструктивно за душата. На 8 юни Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил разговаря Ангел Карадаков за проблема с йогата в матурата по БЕЛ.
          На 3 юни тържественото литийно шествие с чудотворната икона на Св. Николай Мирликийски чудотворец тръгна от гр. Киров, на брега на р. Велика, където преди повече от 600 години е открит чудотворният образ на светеца. За първи път тази година литийното шествие бе по-дълго, а именно над 150 километра. Шествието бе оглавено от Вятски и Слободски митрополит Марк. Традиционно литийно шествие се провежда всяка година от 3 до 8 юни. През 2000 г. литийното шествие е обявено за Общоруско.
          През месец юни бе решено морският ни курорт „Слънчев бряг” да има свой православен храм. По предложение на Златко Димитров – изпълнителен директор на Слънчев брят АД и с решение на борда на директорите на Слънчев бряг АД, бе дадено безвъзмездно право за строеж на църковното настоятелство при храм „Успение на Света Богородица”. Като за дарението бе изтъкнат фактът, че един от най-посещаваните курорти по българското Черноморие Слънчев бряг има нужда от православен храм, който да събира туристи от страната и света.
          Неделните православни училища в Неврокопска епархия отбелязаха края на учебната 2014/2015 година. На специално устроената ежегодна среща в центъра на епархията – гр. Гоце Делчев, се събраха ученици от всички краища на диоцеза. С благословението и в присъствието на Неврокопския митрополит Серафим всяко от училищата представи празнична програма. А в семинарни занятия децата споделиха знания и умения в различни по вид забавни и полезни занимания с християнска тематика. През този месец започна традиционният вече летен детски лагер в Хаджидимовския манастир «Св. Георги», който и това лято посрещна общо над 300 деца.

          На 8 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит освети паметника на цар Самуил, издигнат в градинката пред старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия". "Благославя се и се освещава този паметник, издигнат в чест и памет на благоверния и приснопаметен цар Самуил!"   - възгласи Негово Светейшество. След като отправи прошение Бог да упокои душата на цар Самуил, патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите:  "Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество е да пази жива паметта за своите велики предшественици...Жертвеният подвиг на цар Самуил и стореното от него за българския народ и за неговата Църква, в навечерието на залеза на Първата българска държава, са единствени по рода си в цялата ни история, а драмата на личната му съдба може да бъде сравнена само с тази на цар Иван Шишман и на Търновския патриарх свети Евтимий. Ето защо днес, хилядолетие след кончината на този истински мъченик на нашия народ, ние отново скланяме главите си пред неговия подвиг и тачим паметта му – сега вече и с този негов паметник в старопрестолна София. Първи негов паметник в съвременната столица на държавата, за която той отдаде живота си и която до голяма степен дължи своето възобновяване през вековете и съвременното си съществуване и на вдъхновяващия пример на неговата жертва пред олтара на Отечеството».
          На 10 юни беше открит дванадесетият межународен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно ест”. Фестивалът бе открит с литийно шествие и водосвет, отслужен от Сливенския митрополит Йоаникий в съслужение с духовници от Сливенска епархия и гости от другите поместни православни църкви.
Международният  фестивал на православната музика се проведе за 12-ти път в гр. Поморие. Основни организатори са Сливенска св. Митрополия и Община Поморие. Тази година във фестивала се включиха хорове от: България, Гърция, Сърбия, Беларус, Украйна и Русия.
          На 10 юни, в навечерието на празника, посветен на образа на Божията майка „Достойно есть“, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за първи път се извърши литийно шествие с иконата "Достойно есть" от храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в Бухово.Тя е копие на автентичната икона на св. Богородица "Достойно есть", която понастоящем се намира в столицата Карея на Света Гора. Буховската икона е зографисана и осветена на Света Гора. С тази икона са станали много чудеса, излекувани са хора от тежки болести, семейства са получили дълго чакани рожби.
          Монасите и служителите при Шипченския монастир "Св. Рождество Христово", Старозагорска епархия, приканиха православните християни  да отправят усърдни  молитви  за Божия закрила и за здравето  на Старозагорския митрополит Галактион. На 10-ти юни след Божествената света Литургия беше отслужен Молебен канон в светата обител. Старозагорският митрополит Галактион бе приет с диагноза исхемичен инсулт в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Ст. Киркович” в гр. Стара Загора. Освен инсулта митрополит Галактион пострада и при автомобилна катастрофа, от която се измъкна само със счупена ръка.
          Във връзка с тържественото отбелязване на 175-годишнината от рождението и 100-годишнината от блажената кончина на Българския екзарх Йосиф I (05.05.1840-20.06.1915) Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, архиереи и свещенство се събраха в столичната катедрала "Св. Неделя", където е гробът на Екзарх Йосиф. Там беше отслужена Заупокойна св. Литургия, която по традиция се оглавява от най-младшия епископ на БПЦ. Тази година, по решение на Св. Синод Заупокойната св. Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.
          Хиляди вярващи от цяла Румъния се събраха на 13 юни в навечерието на празника на Всички румънски светии в манастира Перту Вода, окръг Нямц, област Молдова, за да почетат паметта на стареца, духовник и настоятел на манастира - архим. Иустин (Първу).
          На 14 юни в аулата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя беседа на йеромонах д-р Николай Сахаров, племенник на знаменития и известен духовен старец Софроний Сахаров. Беседата бе осъществена с помощта на фондация Покров Богородичен.
          В Сърбия отбелязаха паметта на преподобния Иустин (Попович), честването беше организирано в Челийския манастир, където е погребан знаменитият подвижник.
          През месец юни Светият синод на Гръцката православна църква излезе с изявление по повод провъзгласения от ООН "Международен ден на йогата", който ще се отбелязва ежегодно на 21 юни. В тази връзка синодът на Гръцката църква "в контекста на уважението към свободата на вероизповеданията, която е конституционно гарантирана в Гърция, но изхождайки от съображенията на пастирската отговорност, с цел избягване създаването на атмосфера на религиозен синкретизъм", напомня на православното паство, че "йогата е фундаментално учение на религията на индуизма, има различни школи, течения, направления и тенденции и не представлява вид фитнес". По тази причина "йогата е абсолютно несъвместима с нашата православна християнска вяра и няма място в живота на християните", се казва в изявлението на Синода.
          Вън от общоцърковните новини, но нужно да се спомене е упокояването на Екатерина Кр. Александрова - Баба Катя. От 1946 г. баба Катя е енориаш при храма в Софийската семинария, а в църковния хор, ръководен от съпругата на известния свещеник Стефан Енев, е пяла повече от 30 години. Собствени деца баба Катя не е имала, именно по тази причина тя осиновява 6 деца от дом за сираци, а освен това помага на стотици семинаристи и млади духовници. Дълбоко уважаван и почитан човек, баба Катя имаше честта да се познава с Негово Светейшество Патриарх Неофит и с митрополитите на Св. Синод, които често служеха в храма при семинарията. Някои от по-младите митрополити ги познава от времето преди да станат монаси. Бог да я прости! Вечна и блажена да бъде паметта й!
          На 26 юни Антиохийската патриаршия прекрати общение с Йерусалимската Църква. Последното синодално определение предизвикало широк отзвук в християнските среди на Изтока, а прессекретарят на Йерусалимския Патриарх отец Иса Муслих го нарече "странно" и " неслужещо за изпълнението на Христовия замисъл за църковно единство".
          Неврокопският митрополит Серафим бе удостоен с годишното отличие „Приятел на децата” в наградната инициатива „Златен гълъб” на младежкото сдружение „Обществен съвет по образование в Община Гоце Делчев“. Признанието за дейността на митрополит Серафим идва след номинация от страна на родители, учители, директори на училища и детски градини, местни неправителствени организации и специалисти от сферата на образованието, както и от ръководни специалисти от общината.

Юли

             На 7 юли се навършиха 65 години от отделянето на Богословския факултет при Софийския университет. Това става с указ на 1 Народно събрание и дотогавашният факултет се превръща във Висше духовно училище (Духовна академия) при Българската православна църква.
Още от самото си създаване през 1923 г. Богословският факултет се помещава в сградата на Св. Синод на пл. “Св. Неделя”.През юли 1991 г. ръководството на Софийския университет отправя покана към тогавашната Духовна академия отново да стане факултет към Университета, което се извършва по съответния ред още същия месец.
          Светият синод на Кипърската православна църква излезе с обръщение към клира и миряните си по повод бъдещото приемане на Закон за свободно съжителство, който утвърждава и еднополовите  двойки. Документът бе прочетен във всички църкви в Кипър на 5 юли след неделното богослужение.
В обръщението на кипърските архиереи се подчертава, че „за Църквата е неприемлива всяка форма на съжителство извън тайнството Венчание”. Разпростирането на действието на Закона за свободно съжителство върху еднополовите двойки, според Св. Синод на Кипърската църква, е „крайна степен на извращение”, тъй като „християнското учение при никакви условия не може да оправдае хомосексуализма и да се примири със съвместното съжителство на хора от един и същ пол”.
          На 8 юли се навършиха две години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!
          В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” - 16 юли, християните от Пловдивска епархия посрещнаха частица от мощите свети Великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. На всеки богомолец бе подарена икона с образа на св. Димитрий Мироточиви и памук, осветени на светите мощи.
          Православни християни от Петрич инициираха създаването на „Петричката Св. Гора”. Проектът, който предлагат петричките миряни, е изграждане  на верига, обединяваща всички исторически места над града. Първа стъпка към изграждането на този порект е поставянето на 25-метров кръст в местността „Дъновистка поляна».
          На празника на Св. мчци. Кирик и Юлита Негово Светейшество удостои с присъствието си храма в Банкя, посветен на светите мъченици. Богослужбата бе оглавена след посрещането на Патриарх Неофит от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий в съслужение с храмовото духовенство, секретаря на Св. Синод архим. Герасим, свещеноиконом Дамян Делов от храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Костинброд. След св. Литургия Патриарх Неофит благослови вярващия народ и бе отслужен водосвет.
          На официалния сайт на Видинска митрополия се появи изявление в защита на скандално известния йеромонах Василий (Венков), който бе брат на Зографския манастир, но бе изгонен оттам в началото на 2014 г. със забрана на бившия брат на манастирското братство на славянобългарския манастир “Св. Георги Зограф” (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия. Изявлението е публикувано по молба на Видинския митрополит Дометиан, който информира, че „йеромонах Василий (Венков), известен като брат на Зографската света обител на Света гора – Атон е клирик на Видинска епархия и понастоящем е каноничен свещенослужител и е на послушание към Раковишката света обител „Св. Троица“, Кулска духовна околия”.
          През месец юли в Киев е убита монахиня от Флоровския манастир. Тялото на монахиня Алевтина е намерено в апартамента й с вързани ръце. За това съобщи протойерей Владимир Гамарис, настоятел на Борисо-Глебския храм в град Раменск. По-рано в Киев почина настоятелят на храм "Великомъченица Татяна" в Оболонска епархия Роман Николаев. Нападението беше извършено на 26 юли. Престъпниците два пъти простреляли свещенослужителя в главата, след което той изпадна в кома в продължение на три дни.
          Свещена дреха на Св. Спиридон Тримитунски чудотворец пристигна в Панагюрище на 1 август. Реликвата идва от о. Корфу, където се пазят мощите на Св. Спиридон. Дрехата беше изложена за поклонение от вярващите в храм "Свето Въведение Богородично" на 1-ви август.

 Август

          Колекция от над 40 уникални икони дарява на църквата "Св. Висарион Смоленски" ктиторът й адвокат Тодор Батков за празника на Смолян. "Иконите ще се положат в криптата на църквата. Една от тях е сред трите най-ценни, запазени в България", обясни Тодор Батков. И разказа, че е спасил светото изображение от брутален износ и продажба на черния пазар.
          Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отправи послание по повод проекта за Наредба за гробищните паркове и погребално-обредна дейност на Община Варна. В становището митрополит Йоан казва: "Като православен митрополит не мога да отмина този въпрос с мълчание, тъй като за нас - православните християни, същината на Христовата вяра се изразява в това, че човешкият живот продължава и след смъртта».
          През месец август Запорожкия и Мелитополски Архиепископ Лука се обърна към кмета на Запорожие Александър Син с молба да съберат билбордовете със социална реклама "против дискриминацията на еднополовата любов". "Обръщам се към Вас във връзка с появилата се в Запорожие т.н. социална реклама "против дискриминацията на еднополовата любов".
          На Голяма Богородица катедралната църква "Св. Успение Богородично" в Петрич, отбеляза своя храмов празник. В края на богослужбата отецът призова хората още по-усилено да се помолят на Св. Богородица, та тя никога да не отдръпва своя майчински покров над Петрич и над жителите му. Неврокопският митрополит Серафим, който по традиция идва да уважи петричани за празника на катедралния им храм, бе в гр. Гоце Делчев, където възглави св. Литургия в храм "Св. Успение Богородично", след св. Литургия там бе извършен и водосвет. На следващия ден митрополит Серафим отслужи и панихида за Неврокопския митрополит Натанаил по повод година и девет месеца от неговата кончина.
          На 22 август с нов храм се сдоби Клисурският манастир "Св. Петка". Храмът е посветен на „Св. Въведение Богородично” и е в Клисурската св. Обител „Св. Петка Българска”, намираща се недалеч от гр. Банкя, Софийска епархия.
          През 2015-та година се навършват и 1000 години от мъченическата смърт на князете-страстотерпци Борис и Глеб - първите руски светци.
  
Септември

          Месец септември започна с църковен скандал. Този път от Видинска епархия и по-точно от йеромонах Максим, който извърши „посвещение” в рицарство. Впоследствие от Видинска митрополия излязоха с изявление, че въпросният йеромонах не е участвал в този ритуал, който между другото се състоя в кръщелната на катедралния храм в Дупница.
          На 8-ми септември, Рождество на Пресвета Богородица, в Роженската св. Обител за поредна година бе извършено всенощно бдение по атонския чин. Богослужението бе възглавено от Неврокопския митрополит Серафим, а след Литургията бе изнесена и чудотворната икона на Св. Богородица.
               На 14-ти септември завърши тазгодишното издание на Седмицата на православната книга във Варна. В последния ден Варненският и Великопреславски митрополит Йоан официално закри събитието. За седемте дни на форума гостите успяха да се докоснат до словото на забележителни съвременни духовници като Лимасолския митрополит Атанасий, Едеския митрополит Йоил и др., както и да зададат своите въпроси към тях.
          На 18-ти септември Русенският митрополит Наум аргоса трима духовници от Русенска епархия. Епархийският съвет при Русенската св. митрополия в заседанието си на 16 септември 2015 г., под председателството на митрополит Наум, за пореден път разгледа поведението на йером. Висарион /Валентин Илиев Николов/, йером. Атанасий /Атанас Михов Атанасов/ и монах Ефрем /Радостин Матев Димитров/, напуснали самоволно и без никакво предупреждение Басарбовския манастир, и констатира, че Русенската св. митрополия проявява търпение и снизхождение, в очакване горепоменатите лица да проявят послушание и благоразумие и да продължат своето нормално клирическо служение, но желание за подобна стъпка от тяхна страна и проява на послушание липсва, поради това и други провинения от страна на духовниците на тях им бе забранено да служат богослужение в период от шест месеца.
          На 18-ти септември Св. Синод на БПЦ-БП излезе с извънредно становище относно нарасналата бежанска криза, която засегна и България. В своето становище синодалните митрополити заявиха, че повече бежанци България не бива да приема, за да не се застраши вътрешният мир в страната. Позицията на Св. Синод намери място във всяка една телевизия, вестник и радио. Коментиращите този проблем се разделиха обичайно в два лагера  - гореща подкрепа и остра критика.
          На 26-ти септември Вселенският патриарх Вартоломей се сдоби приживе със свой паметник. Монументът е издигнат пред сградата на  Богословската школа „Св. Троица” на о. Халки в Мраморно море, в пределите на Истанбул.  Българската делегация за откриването бе представлявана от проф. Божидар Димитров. Събитието по откриването на паметник на Вселенския патриарх Вартоломей се състоя без предварително оповестяване в медиите, а снимките от откриването на монумента бяха разпространени в социалната мрежа Facebook. Все още не е ясно дали Българският Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ са били уведомени за участието по поставянето на паметник от страна на българска делегация. 
          На 30 септември в катедраления храм на Видин „Св. вмчк Димитър Солунски“ с Панихида бе отбелязана една година от инцидента в с. Горни Лом, който отне живота на петнайсет души.
Панихидата бе отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, в съслужение с духовници от Видин.
В края на молитвеното последование епископ Поликарп подчерта, че инцидентът от 1 октомври 2014 г. е урок, който всички ние трябва да научим, а именно, че отговорността, любовта и грижата за нашия ближен трябва да бъдат преди материалното богатство и забогатяване на всяка цена, на гърба на по-малките наши братя.

Октомври

          На 2-ри октомври Севастийският архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия бе приет от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Като благодари за възможността да посещава често България, архиеп. Теодосий предаде на Негово Светейшество сърдечни братски поздрави от Йерусалимския патриарх Теофил, собственоръчно написана от него картичка и покана да посети Йерусалимската патриаршия и Светите земи.
          На 11-ти октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в освещаването на новопостроения православен храм "Успение Богородично" в столичния квартал "Владая", местността „Митрово църквище”. Чинопоследованието извърши викарият на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий, което се състоя на 11 октомври от 9 ч. Събитието бе уважено и от  министър-председателя  Бойко Борисов.
          На 19-ти октомври в аулата на Софийския университет  „Св. Климент Охридски”, беше представена първата прожекция на новия художествено-документален филм „Грешникът светец” за св. Софроний епископ Врачански. Филмът е с продължителност 65 минути и гарантира един непознат образ на св. Софроний като истински екшън герой на Българското Възраждане, спасил се от бесилото, разстрела и набиването на кол, за да създаде новобългарския език и първата книга на простонароден говор и да свърже в едно вярата, знанието и свободата.
          На 21-ви октомври Неврокопска епархия в лицето на Неврокопския митрополит Серафим получи (предполагаеми) мощи на св. Апостоли Петър и Павел, които бяха открити от археолозите при разкопки в храма "Св. ап. Петър и Павел" в Мелник. Митрополит Серафим извърши водосвет в обновения исторически музей в гр. Мелник. Музеят е филиал на Археологическия музей в гр. Сандански. Организатор на събитието бе Община Сандански съвместно с Археологическия музей-Сандански.
          На 23-ти октомври от 18 часа в Регионалния исторически музей в Благоевград се състоя беседа на тема "Православието и Европа". Беседата бе организирана от Православния информационен център към Неврокопска епархия с благословението на Неврокопския митрополит Серафим. Гост лектор бе архимандрит Хризостом (Майдонис) от епархията на Йерисо в Халкизическия полуостров.
Същия ден, но рано сутринта в Пловдив за първи път бе отслужена Якова св. Литургия. Древното последование бе възглавено от Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит в митрополитската църква "Св. Вмца Марина", с благословението на Пловдивския митрополит Николай.
          На 24-ти октомври по повод 103-та година от Освобождението на Разлог в града пристигна Неврокопският митрополит Серафим, който заедно с храмовото духовенство от Разложката духовна околия отслужи тържествена Света  литургия за здраве и благоденствие на жителите на града и общината. Литургията бе отслужена в храм „Св. Благовещение Богородично”.  След това бе осветена реставрираната камбанария  в храм "Св. Георги Победоносец", която е уникална с това, че е изградена изцяло от дърво и няма сведения за запазена друга такава в България.
          В периода 26-28-ми октомври в Институт "Конфуций" към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се проведе научна конференция, посветена на Второто българско царство и възобновяването на Българската патриаршия. Научаната конференция бе под патронажа на Патриарх Неофит и събра учени от близо 10 страни на дискусия под наслов "Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят".
          На 30-ти октомври научна конференция с надслов „Да градим обществото, като се позоваваме на християнската отговорност – приносът на Църквата, богословието и християнската социална етика” се проведе в Богословския факултет на СУ. Конференцията бе организирана от катедра „Практическо богословие” на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски съвместно с фондация „Конрад Аденауер”  и  Католическия център за социални науки в гр. Мьонхенгладбах/ Германия.
Същия ден  с благословията на Русенския митрополит Наум в храм "Св. Николай Чудотворец", гр. Русе, отвори врати първата църковна библиотека в града.  Инициативата бе на църковното настоятелство и се осъществи по проект "Отворен прозорец към вярата", финансирана от фондация "Комунитас".

Ноември

          Може би един от най-скандалните месеци от живота на Българската православна църква бе месец ноември. Скандалът покрай идването на Вселенския патриарх дълго отекваше в общественото пространство, като раздели православните християни на два лагера.
На 3-ти ноември на страниците на блог „Добротолюбие” публикувахме условията, с които Вселенският патриарх Вартоломей идваше у нас.
Гръцкият сайт Romfea.gr  тогава сподели, че идването на Вселенския патриарх е предшествано от скандал, тъй като патриарх Вартоломей бе поканен от БАН, за да бъде награден с  докторска степен. Научавайки за поканата на Вселенския патриарх, св. Синод на БПЦ се видя принуден официално да покани патриарх Вартоломей. Българската православна църква чрез патриарх Неофит покани предстоятеля на майката Църква да посети държавата официално, за първи път след избирането на новия патриарх.
Вселенската Патриаршия се отзова позитивно на поканата, залагайки две изисквания, които желае незабавно да се разрешат, след посещение на Йерарх на БПЦ във Фенер, твърдяха още тогава от Romfea. gr.
Патриарх Вартоломей бе поискал две основни неща от Русенския митрополит Наум, който бе изпратен да занесе официалната покана: да се отстрани титлата на Адрианополския епископ, която притежава епископ  Евлогий, игумен на Рилския манастир (според Фенер титлата не може да бъде носена от двама епископи, тъй като същата титла носи и йерарх на Вселенската Патриаршия) и да се премахне от двора на храма „Св. Георги Победоносец” в Адрианопол (Одрин) паметникът на Екзарх Антим I, който  през 1872 обявява автокефалноста на Българската екзархия без съгласието на Вселенската Патриаршия, създавайки огромно напрежение и последвала седемдесетгодишна схизма на БПЦ.
          Междувременно приготовленията около идването на патриарх Вартоломей бяха в своя апогей. По повод визитата му бе предвидено излагането на уникална експозиция от 50 икони, изработени от малки таланти, под наслов "Да бъде светлина". Изложбата бе подредена от сдружение "Духовно огледало" навръх Архангеловден в грандхотел "София" по инициатива на вестник "Стандарт". Именно там патриарх Вартоломей се срещна с децата на загинали полицаи и ги благослови.
          На 5-ти ноември Патриарх Неофит беше награден с орден "Стара планина" - първа степен.  В словото си президентът Росен Плевнелиев отбеляза дейността му за благото на миряните: Негово Светеишество отдава години от живота си на преподавателска работа, която превръща в своя мисия, каза Плевнелиев. Истински ерудит, личност с обаяние и несъмнено присъствие, той оставя трайна следа като ректор на Духовната академия и духовен учител на младите.
Това отличие е знак на благодарност от българската държавност за Вашето мъдро ръководство на Българската православна църква. В своя забележителен път патриарх Неофит винаги достойно е отстоявал единството на Църквата, като се е водил от мисълта за благото на миряните. От своя страна патриарх Неофит наблегна на важността на отличието за Българската православна църква.
          На 7-ми ноември рано сутринта на летище София Негово Светейшество Патриарх Неофит и част от синодалните митрополити посрещнаха Вселенския патриарх Вартоломей. На посрещането не присъстваха Пловдивският митрополит Николай, Сливенският митрополит Йоаникий, Старозагорският митрополит Галактион и Плевенският митрополит Игнатий. Освен от митрополитите патриарх Вартоломей бе посрещнат и от български държавници, сред които директорът на Дирекция Вероизповедание при МС Емил Велинов и директорът на БАН проф. Стефан Воденичаров.
          На 8-ми ноември, Архангеловден, бе отслужено съборно богослужение в храм-паметника „Св. Александър Невски”. Богослужението започна от 9:30 часа, а Вселенският патриарх Вартоломей бе посрещнат от 9:10 часа. След св. Литургия бяха произнесени слова както от Патриарх Неофит, така и от Вселенския патриарх Вартоломей. Словото на госта обаче предизвика доста бурна реакция в обществото, като според църковни експерти някои от изказванията на патриарха на Константинопол бяха приети грешно и изтълкувани неправилно.
          На 9 ноември Вселенският патриарх Вартоломей получи почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Българската академия на науките заради заслугите си в областта на екологията. Автор е на редица трудове в тази област и е наричан дори ” Зеления патриарх”. По-късно той беше награден с най-високото българско отличие, орден “Стара планина “- първа степен. В изказването си Вселенският патриарх Вартоломей поиска българската държава да върне на Гърция свещени богослужебни ценности, отнети по време на войните.
"Не беше мястото, не беше начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция", коментира изказването впоследствие президентът на България Росен Плевнелиев.
Държавният глава заяви още, че за претенциите на Патриаршията от Фенер се знае отдавна. Той обясни тогава, че награждаването на Вартоломей е станало по предложение на МВнР и със съдействието на БАН, защото във функциите на външнополитическото ведомство е да предлага награждаването на чуждестранни граждани.
Същия ден група български интелектуалци се опитаха да връчат призив за възстановяване на Българската патриаршия на исторически полагащото й се пето място в диптихите на православните църкви. Документът бе подписан от 256 академични учени, университетски преподаватели, интелектуалци, публицисти и общественици от различни професии и обществени сфери.
          За 18 часа на 9-ти ноември  бе насрочен брифингът, който Вселенският патриарх Вартоломей трябваше да даде за българските и чуждестранни медии и да отговори на техните въпроси. За огромно съжаление обаче брифингът не се състоя. За да извести журналистите, които почти половин час чакаха неосведомени, дойде лично архимандрит Дионисий, за когото обаче не стана ясно като какъв се явява пред медиите - като главен секретар на Св. Синод, като говорител на Патриарх Вартоломей или като отговарящ за връзките с обществеността и пресцентъра към Св. Синод. С видимо доволно изражение архимандрит Дионисий каза на събралите се журналисти от почти всички медии, че "след като се върнал Патриарх Вартоломей от среща с Патриарх Неофит и Св. Синод и след днешната тежка програма брифингът няма да се състои..."
Последва бурна вълна на въпроси от страна на журналистите, които помислиха, че е някакъв вид хумор от страна на архимандрита. Оказа се, че брифинг наистина няма да има, а журналистите окачествиха тази постъпка на Патриарх Вартоломей, "като проява на лош вкус и лошо възпитание", както и неуважение към българските  медии, които са дошли да зададат своите въпроси към госта от Истанбул.
Архимандрит Дионисий завърши обръщението си с "доскорошни срещи". Според източник на OFFNews обаче патриархът бе отменил брифинга си в последния момент не защото е бил зает или уморен, а защото е обиден на медиите, които изопачавали думите му.
Въпреки че брифингът не се състоя, журналистите  решиха да изчакат на входа на хотела, в който трябваше да се проведе той. Очакваше се в 20:00 от хотела да излезе Патриарх Вартоломей, който по-късно вечерта  трябваше да присъства на вечеря в Гръцкото посолство. Очакванията на журналистите се оказаха напразни, защото след почти три часа чакане Патриарх Вартоломей бе изведен през заден или страничен изход, до който журналистите нямаха достъп.
Към 19 часа пред сградата на хотела тогава дойде и Патриарх Неофит, който обаче остана в личния си автомобил, за да почака Вартоломей. Почти половин час Патриарх Неофит остана в автомобила на паркинга пред хотела в очакване на Патриарх Вартоломей, който така и не благоволи да слезе през официалния вход, накрая автомобилът с Патриарх Неофит напусна паркинга на хотела и замина за Гръцкото посолство, където се очакваше и двамата да присъстват на официална вечеря.
По-късно в микробус се качиха и всички останали духовници, които придружаваха Патриарх Вартоломей.
          На 10-ти ноември стана ясно, че още една среща от програмата на патриарх Вартоломей е отменена, а именно срещата му с премиера Бойко Борисов. Патриарх Вартоломей замина направо за Троянската св. Обител, където се поклони на гроба на Патриарх Максим, същия ден вечерта Патриарх Вартоломей напусна България.
Преди отпътуването на Патриарх Вартоломей български общественици, журналисти и православни християни се организираха в спонтанен мирен протест – бдение със свещи пред Grand Hotel Sofia, който бе насрочен за 19 часа. Обществениците и журналистите протестираха заради скандалните изказвания на Вселенския патриарх Вартоломей по повод българската „схизма” и етнофилетизма на българите, както и за претенциите му за паметници на културата, които са държавна собственост. Пред "Добротолюбие" протестиращите споделиха, че са възмутени от недостойното, според тях, поведение на Вселенския патриарх, който "си позволява неща, които не са в неговите правомощия", както и че се "превръща в политик". Те съпроводиха излизането на архимандрит Дионисий от хотела с викове "Дионисий недостоен", които преминаха във викове "анаксиос" (недостоен) и към Вселенския патриарх, който с усмивка се качи в автомобила за превоза му до летището.
          За първи път в историята Вселенски патриарх е изпращан с викове, че е недостоен, много от протестиращите коментираха, че такова нещо в България не се е случвало от 1860 г., когато започват борбите за църковна независимост и много от българските християни започват да не признават духовната власт на гръцките епископи и да искат свои - български такива.
Визитата на Патриарх Вартоломей, която бе наречена "мирна", но не премина мирно, ще се запомни с много остри изказвания и скандално поведение.
          На 14-ти ноември, когато се случи вторият атентат в френската столица от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ съобщиха, че на 15-ти, когато се отбелязва Световният ден за възпоменаване на жертвите при пътно-транспортни произшествия, по решение на Светия Синод в храмовете на Българската православна църква по време на светата Литургия ще бъде отправено специално прошение към Бога за всички загинали. Ден след кървавите атентати в Париж на 13 ноември - духовенството и миряните на Българската православна църква се помолиха за упокоение душите на всички невинно загинали, да им прости Бог всяко волно и неволно прегрешение, за утеха на близките на загиналите и мир по света.
Заради атентатите в Париж на страниците на „Добротолюбие” публикувахме съболезнователните писма на Руския патриарх Кирил, Грузинския патриарх Илия II и на митрополит Емануил, Президент на събранието на Православните митрополити на Франция (AEOF).
          На 19 ноември в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се състоя лекция на д-р Марко Скарпа от Венеция, Италия. Темата на лекцията беше «Аскетико-монашеските сборници в XIV век от България и Атон». По време на лекцията д-р Скарпа акцентира върху живота и дейноста на Св. Григорий Синаит, който е живял и починал по нашите земи.  Макар и с известни  затруднения той изнесе лекцията си на български език.  На лекцията присъстваха студенти от Философско-историческия факултет на ПУ и преподаватели.
          На 21-ви ноември по повод Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и младеж в цялата страна бяха предвидени тържества по повод празника. В София с благословението на Патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, Софийската света митрополия и Богословският факултет при СУ „Св. Климент Охридски” организираха традиционна празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство.
В Благоевград Православният център на Неврокопска света митрополия организира редица събития, свързани с Деня на християнското семейство: на 18 ноември в зала 5 на Община Благоевград бе прожектиран документалният филм “Достойно ест” на Ваня Иванова и Зорница Гюрова. На 20 ноември – петък, от 18:00 часа в Регионалния исторически музей Благоевград се проведе беседа на тема: „Православното семейство“. На нея лектор бе доц. Мариян Стоядинов от Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.
Освен в Благоевград тържество имаше и в гр. Сандански, където децата от III ОУ "Христо Ботев", изучаващи предмета "Религия" представиха своята празнична програма, на която скъп гост бе Неврокопският митрополит Серафим.
          Във Видин тържествата започнаха от 20-ти ноември и продължиха до 23-ти ноември.
          Във Варна за Въведение Богородично  Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” за втора година организира програмата „Подкрепа на семейството” с цел да обърне вниманието към семейството като основна ценност в живота на човека. Затова в програмата тази година бе предвиден цикъл от беседи на тема: „Семейството и християнството – практически и духовни аспекти”.
          В Пловдив с благословението  на Пловдивския митрополит Николай, на  20 ноември - петък от 18 часа в епархийския салон при храм „Света Петка” Пловдивска света митрополия се организира празничен концерт по повод Деня на православната християнска младеж и семейство.
          На 29 ноември 2015 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. Литургия в храм "Св. Архангел Михаил" - Русе. По време на богослужението владиката ръкоположи в свещенически чин дякон Станимир Велчев, служител при Русенската митрополия. На архиерея съслужиха прот. Светослав Георгиев - председател на храма, свещ. Светослав Анчев - енорийски свещеник, и дяконите Валери Василев и Недялко Димитров. В края на литургията митрополит Наум произнесе проповед и отправи отечески напътствия към свещ. Станимир за бъдещото му пастирско служение, след което бе извършен водосвет за здраве.

Декември

          На 2-ри декември 2015 г. се престави в господа монахиня Иустина, игумения на Килифаревския манастир, Великотърновска епархия.
Над 60 г. Килифаревският манастир  е дом за монахиня Иустина, която е сръбкиня по произход. Именно след нейното идване манастирът е преобразуван в женски. Монахиня Иустина се труди вярно и добродетелно на благодатната, но трудна нива на монашеския живот. Тя успя да съхрани и да развие св. Обител.
          Същия ден започна и съвместна комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви, която заседава на 3 и 4 декември в София. Комисията се свика по предложение на РПЦ (решение на Св. Синод на РПЦ от 22 октомври 2015) и по решение на Светия Синод на БПЦ от 25 септемри 2015 г. във връзка със започнатата от РПЦ процедура по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев).
          По случай Международния ден на хората с увреждания Неврокопска света митрополия организира празничен концерт. Той  се състоя на 3-ти декември от 18:00 часа в залата на НТС (Дома на техниката), гр. Гоце Делчев. Концертът бе с благословението на митрополит Серафим.
В програмата взеха участие: софийската група за синхронно пеене «Жестим», театър «Мим-арт», певицата Гергана Никифорова, ученици от Ресурсен център – гр. Гоце Делчев, вокална група при III ОУ “Братя Миладинови” и много приятели. Митрополит Серафим подчерта, че въпреки различните начини и средства, чрез които общуваме помежду си, често се оказва, че не сме разбрали правилно и не сме били разбрани точно. Но ако говорим и общуваме чрез езика на любовта, „ако приемем и носим в себе си Бога”, то по силата на тази любов „винаги ще се разбираме и ще си бъдем взаимно полезни. Нека във всички и над всичко да пребъдва Божията любов. Христос да бъде винаги в нас и заедно с нас”.
          На 3-ти декември Св. Синод излезе с решение Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити да присъстват на заседание на ВАС на 7 декември от 9,00 ч., за когато бе определено разглеждането на дело за оспорване собствеността на храм-паметника «Св. Ал. Невски», който от есента на 2014 г. по решение на Министерския съвет принадлежи на БПЦ-БП.
          На 7-ми декември в 8,30 ч. пред сградата на ВАС бе отслужен молебен за изпросване Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала, а камбаните във всички столични храмове биха тревожно между 9,00 и 9,30 ч.
В хода на делото адвокатите на заинтересованите страни доказаха, че жалбоподателите Веселин Станков и Страхил Керелов, членове на КИД „Буди-тел”, нямат правен интерес, тъй като не са засегнати техни законни интереси и заради това жалбата им трябва да остане без разглеждане според чл. 159, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).
          На 23-ти декември тричленен състав на Върховен административен съд прекрати производството по административно дело № 14132/2014 година по жалбата на културно дружество "Будител" за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски” поради липса на правен интерес от страна на Страхил Керелов и Веселин Василев. Съдиите считат, че решението на Министерски съвет регулира правоотношения, в които жалбоподателите не участват, поради което не са носители на субективното процесуално право на оспорване по съдебен ред.
    На 25-ти декември Патриархът и Светия Синод поздравиха православния народ с посланието: "В усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес – повече от две хилядолетия след откриването на великата тайна на благочестието (1 Тим. 3:16), – всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец, та укрепени от вярата си в Него и в Неговата неизменна божествена подкрепа, да черпим още и още от даром предоставените ни в Неговата света Църква благодатни сили, които единствени могат да ни помагат и да ни укрепват в нашата всекидневна борба, която – по думите на Апостола на народите – „не е против кръв и плът, а против… тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12).
И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците (Мат. 25:35), към обезверените и обезнадеждените, та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство." Амин!

           Заедно проследихме най-важните събития, които ни съпътстваха през тази вече отминала година. Можем само да се надяваме, че следващата - 2016-та година ще бъде година по-добра, по-ползотворна и за Църква и за Отечество. Винаги, когато се правят такива обзори неминуемо се изказват както положителните така и отрицателните неща. Ние включихме всичко, не за да припомняме лошото, а за да можем да се поучим от грешките, които сторихме през тази година, та следващата да бъде някак си и по-спасителна за нас.
               
Обзора подготвиха: Божин Дончев, Николина Александрова и Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.