1 декември 2015 г.

Първа изложба на икони, на студенти от ПУ„Паисий Хилендарски“

Студентите от ПУ "Паисий Хилендарски" от 30.11 до 15.12 ще покажат своите творби в специално организирана изложба. 
В нея са включени рисунки-копирки на някои участници, рисунки и линогравюра, както и незавършени икони на дъска на Галина Тодорова,  икона в процес на работа на малкия Ангел Фитнев – 10 г., както и завършените образи на Св. Богородица Пелагонитиса (изработена от Мария Милова с ръководител Тотка Григорова), Св. Ангел Хранител (изработена от Теодора Югова, 11 клас, с ръководител Тотка Григорова), Св. Георги ( икона изработена от Светлана Попова – студент в Катедра „Теология“), Св. Димитър (изработена от Илияна Колева - студент в Катедра „Теология“).
Освен творбите на студентите-участници са показани и няколко репродукции на икони, които са използвани като първообрази. В изложбата са включени и творби на деца и други млади хора, съпричастни на работата в клуба, ръководен от д-р Адриана Любенова.  Очакванията на студентите са, че с иконите, които създават, живеят по-пълноценно в православната християнска вяра, която е в основата на представите за мирен и справедлив човешки живот. Всяка икона е боговдъхновена и представлява богословие в образи. Символиката на цветовете е специфична и допълва всеки иконографски образец. Задължително условие е преди, по време на работа и след нея иконографът да призовава Бог в молитви, да се стреми за времето в което работи, да пази живота на духа и тялото си чист и богоугоден. Иконописците са духовници с особено призвание – да правят явни съкровените тайни на християнската вяра, да освещават представите на вярващите за Бог и неговите светии, да свързват земния с небесния свят.
Участниците в клуб „Св. ап. и ев. Лука“ канят всички свои колеги, преподаватели и гражданите на Пловдив да посетят тяхната изложба в Народна Библиотека „Иван Вазов“.

Изложбата е посветена на студентския празник и на приближаващите тържества, свързани с големия християнски празник Рождество Христово.


Студентски клуб по иконология и иконография „Св. ап. и ев. Лука“ е основан на 5.03.2015 от 12 студенти от Катедра „Теология“ при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и техния преподавател, ръководител на клуба - д-р Адриана Любенова. 
До този момент благодарение на работата на клуба са посетени няколко манастира – в България и Гърция, Галерия „Икони“ в Старинен Пловдив, Малката базилика – музеен комплекс на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив, а в началото на 2015/2016 учебна година са направени копирки за различни икони. Техни автори са Атанас Драгнев, Атанаска Николова, Гергана Атанасова, Красимира Колева, Мария Василоманолаки, Христо Хътов, Константин Шушков, студенти в Катедра „Теология“ към Философско Историческия Факултет от 2-ри и 3-ти курс. Само няколко от студентите-участници в работата на клуб „Св. ап. и ев. Лука“ имат известен опит в изобразителното изкуство и иконописта, а председателя – Галина Тодорова е професионален художник и член на Дружеството на Пловдивските Художници – ДПХ. Според специалистите художественото образование в сферата на светското изкуство  по-скоро пречи за развитието на един добър иконописец, но когато има силно желание и помощ от Бог, всичко е възможно. Участниците в клуба са решени да се запознаят, доколкото могат за времето на следването в университета, с основите на иконописното изкуство.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.