5 януари 2016 г.

Четири новогодишни обещания

Нова година дойде и ние с нови сили встъпихме в новолетието. Предстоят ни много неща - и хубави, и лоши. Представяме ви четири новогодишни обещания, които да бъдат като пътеводна наша звезда през новата 2016-та година. 


1) Използвайте дарените ви от Бога таланти. Всички ние имаме скрити или неизползвани напълно от нас таланти. Разберете кои са, молете Бога за насока и ги ползвайте за полза на Светата ни Църква.

2) Поискайте прошка от семейството ви, приятелите и братята и сестрите в Христа. Прошката е трудна за практикуване добродетел и става още по-трудна, когато трябва често да се иска. Нека я използваме като основа на нашето спасение и да зачитаме отношенията си с хората като наистина важни. Нека използваме прошката като първата крачка към Светата Изповед и честото Причастяване.

3) Опитайте да преживеете истинския живот на Църквата. Посещавайте богослуженията, изповядвайте се и се причастявайте. Ние сме така устроени в тази зависимост от Бога. Изповядвайки се, се освобождавйте от греховете си и причастявайки се, се изцерявайте. Разчитайте, когато можете, на енорийския си свещеник да ви изповядва. Намерете си по възможност и духовен наставник.


4) Осъзнайте, че всеки ден Бог ни праща изпитания, а дявола ни изкушава. Както в училище, така и в живота, всеки ден ме изпитвани. Затова се молете често, търсете духовни съвети, поглеждайте отвъд изпитанието и винаги търсете само доброто във всяка една ситуация. Избягвайте онези изкушения, които изглеждат „твърде хубави, за да бъдат истина.“ Проумейте, че сме отговорни за всяка една наша мисъл и действие.

Превод от английски: Божин Дончев
Източник: www.pravmir.ru
Снимка: patriarchia.ru
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.