16 януари 2016 г.

Национален празник на културата в Румънската академия на науките с участието на патриарх Даниил

На 15-ти януари в Букурещ се проведе Националният празник на културата. Тържеството се състоя в Румънската академия на науките, а темата на тазгодишния празник бе: "Националния празник на културата и национална та идентичност".
На церемонията, която бе открита от председателя на Академията акад. Йонел-Валентин Влад, присъстваха президентът на Румъния, г-н Клаус Вернер Йоханис, Негово Светейшество Румънският патриарх Даниил, депутати, духовници и други официални лица, както и хора на културата, общественици и журналисти.

Румънският патриарх произнесе доклад за Румънската православна църква и националното съзнание на румънския народ. В него той подчерта, че в контекста на глобализацията и секуларизацията Румъния трябва да запази идентичността си. Президентът на северната ни съседка пък говори за културното многообразие на Румъния, което той вижда като безценен ресурс за устойчивото развитие на страната.


По информация на: patriarhia.ro
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.