11 февруари 2016 г.

Начало на тържествата за 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I - програма

С редица празнични инициативи ще бъде отбелязана във Видин 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи. Почитането на паметта на радетеля за независима и обединяваща Българска църква ще продължи във Видин през цялата 2016-та година, като началото на тържествата ще бъде на 15 и 16 февруари – денят, в който се навършват 144 години от избора на Антим Първи за Български екзарх.
Празничната програма започва на 15.02.2016 г. (понеделник) от 18:00 часа в Драматичен театър – Видин с концерт на Източноцърковен хор при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и на представителния ансамбъл „Цвят“ при НЧ „Цвят – 1870“.
На 16.02.2016 г. (вторник) от 9:00 ч ще бъде отслужена съборна св. Литургия в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Видин, след което литийно шествие ще тръгне от храма към гробницата-мавзолей на Eкзарх Антим I. От 11:25 ч ще бъде отслужена панихида за блаженопочившия български екзарх. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, кметът на гр. Видин и областният управител на Видин ще произнесат приветствени слова за началото на честванията на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I. В 12:00 ч ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в мавзолея. 
Тържествата ще преминават под почетния патронаж на Цецка Цачева, председател на 43-то Народно събрание на Република България. Организатори са: Видинска света митрополия, Община Видин, Областна администрация Видин. Очаква се в тържествата да се включат и културни институции, училища, партийни и неправителствени организации от региона и др.

Екзарх Антим Първи е Видински митрополит от 1868 г. до 16.02.1872 г., когато е избран от Църковно-народния събор за български екзарх, и след 1878 г. до смъртта си на 1.12.1888 г. във Видин.  
 
текст: Нели Иванова
снимки: Видинска св. митрополия

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.