17 февруари 2016 г.

Започна честването на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I във Видин



Във Видин бе поставено началото на целогодишните тържества по повод 200-годишнината от рождението на Българския екзарх Антим Първи, който е бил и Видински митрополит. Какви празнични инициативи са предвидени през 2016-та, която е обявена от Видинска св. митрополия за година на Екзарх Антим Първи, и какъв е духовният и обществен принос на чествания първи Български екзарх, разбираме от епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

- Ваше Преосвещенство, как ще бъде отбелязана 200–годишнината от рождението на Антим Първи във Видин и кои са събитията, в които взема активно участие Видинска митрополия?
- Както вече е известно, през 2016 година се навършват 200 години от рождението на бележития български духовник, патриот, държавник, митрополит Видински Антим Първи. Това, което първо трябва да отбележим, е, че няма точно и ясно свидетелство кога е роден. Година има - 1816, но не е известно през кой месец и на коя дата е роден. Поради тази причина Видинска света митрополия, Областна управа – Видин и Община Видин направиха една среща, за да уточнят времето и начина, по който ще бъде отбелязан този голям ден и ще бъде почетена тази личност. От страна на Видинска митрополия бе предложена датата 16 септември и разбира се, това се прие. На тази дата по стар стил се отбелязва паметта на свети Антим, епископ Никомедийски, който е духовен покровител на Екзарх Антим Първи. На тази дата през 1934 година е осветен и гробът-мавзолей на Екзарха. На освещаването са присъствали: целият Свети Синод на Българската църква, цар Борис III, дипломати и министри. По тези причини се прие датата 16 септември като денят-кулминация на тържествата във връзка с почитането на 200-годишнината от рождението на Антим Първи. Нашето желание е тази годишнина да се отпразнува пищно и тържествено, както не е чествана досега. Поради тази причина трите организации, които споменах, подготвиха заедно с видинските институции и всички, желаещи да се включат в тържествата, програма, която да не е насочена само към датата 16 септември, а да бъде целогодишна програма, в която се отбелязват различни мероприятия, свързани с личността на Антим Първи. Програмата е отворена, тоест в нея може да бъдат добавяни още инициативи. Идеята ни е да се получи едно национално, а не само регионално честване на 200-годишнината от рождението на Антим Първи. Повечето мероприятия, които са заложени в програмата, са по идея на Видинската митрополия. Това са различни срещи, изложби, богослужения и прочие. Не искам да изпъква нито една от институциите. Ние го правим заедно, като единство, а като мото ни е: „Видин, Дунавската столица на България”. В това мото може да се припознаят всички, които участват в организацията на тържеството. Честванията по повод 200–годишнината от рождението на Антим Първи са под патронажа на г-жа Цецка Цачева, председател на 43–то Народно събрание.
- В кои точно събития ще участвате вие, Видинската митрополия?
- Начало на тържествата за 200–годишнината ще бъде дадено на 15 и 16 февруари. Тази е датата, на която преди 144 години Антим Първи е избран за български екзарх. На 16 февруари и видинската математическа гимназия отбелязва своя патрон. Ще съчетаем техния празник и даването на началото на празненствата. Ние, заедно с институциите, подготвяме концерт на 15 февруари. На 16 февруари ще има тържествена света Литургия. Поканихме всички епископи на Българската православна църква да дойдат и да почетат паметта на този архиерей-първоучител.
На този ден ще има литийно шествие от катедралния храм през града до мавзолея. Там следват кратка панихида и слова от Видинския митрополит и кмета на Видин. Подготвяме изложби и представяне на книги. Най–големият труд за живота на Антим Първи – книга, написана от Българския патриарх Кирил, ще бъде преиздадена. Книжка за деца, посветена на Антим Първи, алманах за мавзолея на Екзарха. През годината ще посещаваме църкви, които са били построени от екзарха. Тази година на 3 юли се навършват 130 години от изграждането на храма в квартал „Кумбаир”, построен от Антим Първи, и годишнината ще бъде почетена подобаващо. Ще има голям празник в Kлисурския манастир на 2 и 3 септември. Ще има вечер, посветена на Екзарха, откриване на изложба и тържествена света Литургия.
- Епископ Поликарп, разкажете ми за живота и делото на Антим Първи, какъв е приносът му към църковния живот у нас?
- Това, което можем да кажем за Екзарх Антим вкратце, е малко в сравнение с онова, което той е дал на своето паство и на България, както и на Видинска епархия като неин митрополит. Той е роден в Лозенград през 1816 година. Възпитан е от родителите си да бъде честолюбив и добър християнин. Отличава се с ученолюбие и затова е изпратен да учи в най–голямата школа на Истанбул (Цариград). Желае още от малък да последва стъпките на своите предци. Отива в Света гора и приема монашеството. Продължава обучението си в Московската духовна академия. Оценен е от Вселенската патриаршия. Дават му архимандритско достойнство, дават му епископски сан и е зачислен към клира на Вселенската патриаршия. Изпратен е за епископ в Преслав, но той не отива, защото все още не е уреден българският църковен въпрос. Българите не са искали духовник от Цариградската патриаршия. Впоследствие заема ректорското място в семинарията на остров Халки, Принцовите острови. От името на Вселенската патриаршия е избран за Видински митрополит. Когато пристига тук, той не е добре приет. Дори не е имало и място, на което да отседне. През повечето време е в Лом при свои приятели и съмишленици. Когато се дава възможността българските архиереи да организират своя Българска православна църква, той се присъединява към тях. Антим Първи сам провъзгласява и богослужението на български език. След това е приет достойно от видинските граждани. След този му акт започва истинската духовна борба за църковна независимост. Това, което той ни е установил, е много. Неговата саможертва - отдава себе си в служба на народа. Това, което можем да почерпим от него, е грижата за всички. Той не е делил хората на мюсюлмани, арменци и други друговерци. Той е бил закрилник на всички. Стремял се е да служи за благ пример на всички и в негово лице всеки да намери опора и съмишленик за благото, за спасението на човека и изграждането му като личност.
- Каква е ролята на Антим Първи в духовния и обществен живот у нас?
- Той като Екзарх има за цел да утвърди българите във вярата, да възкресят своя патриотизъм. Постига целта си и това дава стимул на българския народ да вдигне гордо чело и да не търпи потисничеството. Създава неделни училища, в които подрастващото население да се обучава. Във Видин той дава пари и земя за „Зеленото училище” до катедралния храм. Другото, което прави, е да създава и учредява читалища. Първото читалище, което създава във Видин, е читалище „Цвят”. Поема инициативата да подтиква хората да изграждат читалища в цяла България. В тях българският народ се е снабдявал с издания на български език, за да се образова, правили са седенки и са пеели български народни песни. Към тези читалища са започнали да се присъединяват различни клубове по музика, пеене и други. Първият смесен хор на България е във Видин. Изпълнявали са градски, народни и европейски песни. Антим Първи служи за основа, следващият Екзарх Йосиф да надгражда върху неговите дела. Разбира се, Екзарх Антим първи се стреми да набира студенти, които да изпрати да учат във Франция, Германия, Австрия и други страни, не само богословие, а и други специалности като медицина, право и прочие. Целта му е тези студенти да се върнат в България и да бъдат онзи импулс, който да съживи нашия народ и да възкреси всички институции. Борил се е за достойни кадри, които да възкресят и Църквата, и държавата. Антим Първи е направил безкрайно много, върху което днешната държава е стъпила и върви. Като председател на Учредително народно събрание и Великото народно събрание е убедителна фигура. Може би сега тази фигура ни липсва като авторитет - да бъде обединител на всички.

интервю: Габриела Георгиева, агенция Фокус
редакция: Нели Иванова, Добротолюбие
снимки: Видинска св. митрополия





Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.