17 февруари 2016 г.

Да станем подобни на Христос и да понесем в себе си човешкия род

Архимандрит Захарий Захариу, Света обител „Св. Йоан Предтеча“, Есекс, Великобритания:
Монашеството в своята същност не е нищо друго, освен изпълнение на двете големи заповеди – да обикнем Бога от цялото си сърце, както и ближния си, като самия си живот. Това е смисълът на монашеството. Установил се е един ред, един начин на живот, който помага на човека да изпълни тази цел. За нас Христос е станал новият Адам, Който носи в себе си всички земни народи и спасява всички земни народи. А наша цел е всеки един от нас да стане друг Адам, който да понесе в себе си целия човешки род.
Това е подвигът на монаха. Когато един човек става монах, започва да се подвизава в манастир и да се бори да положи в сърцето си братството си. И всеки път, когато предстои пред Бога и се моли, Бог вижда в сърцето му всички тези членове на браството. Той ги предлага на Бога чрез молитвата си за тях, за тези, с които дели живота си. Бог харесва много този начин на живот и уголемява сърцето му. И идва момент, в който монахът прегръща небето и земята и започва да принася пред Бога целия свят в своето моление. Така монашеството не е нищо друго освен едно упражнение да придобие всеобхватността на Христос така, както Той е станал новият Адам и в сърцето Си е понесъл всички народи. Страдал за всички земни народи, разпнал се, погребал се, възкръснал с едно и също нещо в сърцето Си – всички земни народи. И спасил всички. Така монахът, подвизавайки се в манастира по начина, за който споменахме, се превръща в един друг Адам. С други думи, става подобен Нему. Става подобен на образа Божий, подобен на Христос. Това е и най-великото в монашеството – уподобяването с Христос.  И целият живот в манастира не е нищо друго, освен едно упражнение да придобием всеобхватността на Христос. Това е същността на монашеството. И тогава изпълняваме двете големи Божии заповеди – да обикнем Бога с цялото си сърце, с цялото си същество, както и ближния си. А ближният се превръща в целия свят – врагове и близки, всички стават част от сърцето ни. Това е същността на монашеството

източник: pemptousia.gr
превод: Асен Андонов



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.