12 февруари 2016 г.

Тържественото прославление на св. Серафим (Соболев) ще е на 26 февруари



Тържественото прославление на новoканонизирания архиепископ Серафим (Соболев) ще се състои на 26 февруари, съобщи отдел „Връзки с обществеността” към Св. Синод на БПЦ–БП.

Денят за прослава на погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) бе определен на заседание на Св. Синод на БПЦ-БП на 5 февруари.
След като изслушаха доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, митрополитите взеха решение тържественото прославление на новия светец да се случи на 26 февруари (13 февруари - стар стил), когато е денят на неговата кончина. Това ще е и денят, в който занапред ще празнуваме паметта на свети Серафим, Софийски чудотворец.
Светият Синод на БПЦ отправи покана към Негово Светейшество Руския патриарх Кирил за участие на руска църковна делегация в тържественото прославление на 26.02.2016 г.
Богослужебните чествания на светеца ще започнат на 25 февруари от 18:30 ч  с отслужване на Последно възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев при гроба му в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“.
След това, в 19:00 ч, литийно шествие, начело с иконата на новоканонизирания светец, подарена от РПЦ на БПЦ, ще се отправи от руския храм към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където от 19:30 ч ще бъде отслужено Всенощно бдение.
На 26 февруари от 8:45 ч в ПКСХП "Св. Александър Невски" ще се състои тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква светител Серафим Софийски Чудотворец и ще бъде отслужена Божествена св. Литургия.
След края на съборната св. Литургия литийно шествие ще се отправи от ПКСХП „Св. Александър Невски“ към Руската църква.
Там пред светлоносния гроб на новоканонизирания и вече новопрославен св. Серафим, Софийски чудотворец  ще бъде отслужен кратък молебен.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в св. богослужби.
Установените текстове на тропари, кондак и молитва към новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец са:



източник на информацията, молитвените текстове: http://bg-patriarshia.bg
снимка: http://uvar-eparhia.ru
по новината работи Нели Иванова



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.