7 февруари 2016 г.

60 католически енории ще преминат към Православната църква

Бившия архиепископ на
"Католическата църква на изтока" Рамзи Мусалем
През изминиалите няколко месеца главата на независимото църковно движение, нарекло себе си „Католическа църква на изтока“, бившият архиепископ Рамзи Мусалем, осъществи забележителен преход: да доведе цялото си паство от над 60 енории в лоното на Руската Православна Задгранична Църква (РПЗЦ). Бившият архиепископ бе приет в Православната църква, ръкоположен в дяконски и йерейски чин от Митрополит Иларион, предстоятел на РПЗЦ. Той прие монашеска схима и вече е йеромонах Илия. Отец Илия, израснал в Пенсилвания, е бил част от Полската национална католическа църква2, от която е и ръкоположен за свещеник.

Процесът по катехизацията вече е започнал, като постепенно в Православната църква се приемат вече бившите членове – клир и миряни, на „Католическата църква на изтока“. Очаква се процесът по приемането и въдворяването на енории да бъде дълъг и сложен, но той ще бъде и благодатен с изобилния си духовен плод, който ще бъде принесен и ожънат. Доста енории вече бяха приети в РПЗЦ, като например: църквата „Св. Ирина“ в гр. Питстън, щата Пенсилвания, „Св. Анна“ в Потсвил, Пенсилвания и „Св. Марк“ в Милфърд, Кънектикът.
Нека приемем тези хора с радост и да им помогнем с каквото можем да се интегрират в Православната общност. Нека и благодарим на Бога, че доведе отец Илия и неговото паство в Православието.

Отдел Връзки с обществеността на Източния диоцез на РПЦЗ



1. За Католическата църква на изтока няма точни данни кога е основана и от кого. По мои данни от интернет е основана около 2008 година от архиепископ Рамзи Мусалем в САЩ. Паството ѝ е предимно с арабски произход – католици от Близкия изток, предимно Палестинските земи. Няма сведения дали е в общение с Римокатолическата църква.

2. Полската национална католическа църква е основана в САЩ от американци с полско потекло, римокатолици, през 1897 година в щата Пенсилвания. Днес паството ѝ наброява 26 000 души. Не е в общение с Рим.

Източник: eadiocese.org
Превод: Божин Дончев 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.