15 февруари 2016 г.

Чудотворните мощи на св. Силуан Атонски ще бъдат пренесени в Русия за поклонение


Чудотворните мощи на св. Силуан Атонски за първи път ще бъдат пренесени в Русия за поклонение по повод хилядолетния юбилей на руското монашеско присъствие на Св. Гора.
Свети Силуан Атонски
Това обяви на 5-ти януари по време на пресконференцията на медийния център „Русия днес“ монах Хермолаус (Чежия), който е отговорен за архивите и библиотеката на атонския манастир "Свети Панталеймон". „Това обемисто начинание, благословено от йерархията, се състои в това, мощите на св. Силуан Атонски, този запомнящ се руски монах от 20-ти век, почитан в целия православен свят, които в момента се намират на Св. Гора Атон, да бъдат пренесени в Русия за поклонение. Това ще бъде отговор на молитвите на множество миряни, които отдавна чакат този руски светец да се върне, дори само чрез своите мощи, в родината си, където тези, на които е помогнал, и тези, на които тепърва предстои да помогне, да могат да му се поклонят и отдадат почит“ - заяви представителят на манастира "Св. Панталеймон". Свещената реликва ще бъде пренесена в Русия на 3-ти юли, както уточни отец Хермолаус. Той добави, че „светите мощи ще останат в Русия 3 месеца“ и че „РПЦ вече се е заела с осигуряването на транспорта на светините“. 
Предполага се, че едно от местата, на което ще бъдат представени реликвите, е родното място на светеца - бившата провинция Тамбов, настоящия регион Липетск. Организаторите плануват също така да издигнат през септември 2016 г. в родното село на свети Силуан - Човскойе, статуя в негова чест, да изградят музей, който ще му бъде посветен, и да довършат църквата, която носи неговото свето име.


източник: orthodoxie.com
превод: Георги Германов



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.