14 февруари 2016 г.

Митрополитът на Лангада: „Ежедневието ни е изпълнено с примери на болка и трудности“

На 14-ти февруари в светата обител „Възкресение Господне“ – Емаус, Гърция, се състоя архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Лангада, Лити и Рендини Йоан. В проповедта си, насочена към събралия се молитвено народ, той каза, че „в една епоха, в която всичко се губи и подценява, Господ ни дарява с присъствието Си и ни подарява безценния дар на приемането, като ни призовава да се отърсим от всяка „сквернота - плътска и духовна“, освещавайки се в „страх Божий“, в което именно се състои делото в живота на светата ни Църква и което се доказва от примера на живота на днес честваните свети новомъченици.


След като внимателно разясни днешния откъс от светото Евангелие, което разказва за изцерението на дъщерята на хананейката, митрополитът отбеляза, че за съжаление, днес ежедневието ни е изпълнено с примери на болка и трудности.
Много родители носят голямата тежест от проблемите на децата си, когато те попадат в капан и се оплитат в опасните пътища на съвременните изкушения, като например наркотиците или всеки един друг вид естествени или духовни зависимости или опиати, като в резултат не могат вече да разберат кое е светлината и истината, кое е чистото и честното и така се изгубват и поемат по път, който някога е бил единичен случай, а днес е на път да се превърне в нещо масово.
В края на проповедта си митрополитът призова родителите да отправят молитвите си към Господа с гореща вяра, а не с преднамерености, и винаги да помнят, че само Иисус може да спасява и да помага, стига да Го призовем истинно, казвайки Му от сърце: „Господи, помогни ми!“.


След края на архиерейската Божествена литургия Негово Високопреосвещенство продължи към района на Аскос, където в присъствието на депутата на "Нова демокрация" г-н Саввас Анастасиадис, на кмета на Лангада - Йоан Караянис, на председателя на община Аскос - Анастасий Саплямидис, както и на много граждани, благослови и разряза Василопитата на общината, като пожела всичко най-хубаво през новата година, много здраве и сила, за да бъдат разрешени множеството проблеми в полза на гражданите и на региона.





Източнк: www.arxon.gr
Превод: Асен Андонов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.