12 февруари 2016 г.

Патриарх Кирил пристигна в Хавана, Куба

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил беше на еднодневно посещение в Хавана, където започва първосветителската среща в страните от Латинска Америка. 
Визитата на предстоятеля на Руската православна църква на южноамериканския континент ще се проведе от 11 до 22 февруари. Първойерархът ще посети Куба, Парагвай и Бразилия. Освен това ще се състои и историческа среща между руския патриарх и римския папа.

„Аз съм патриарх не само на Москва, но и на цяла Русия. И предавам поздрав от всички народи на историческа Рус” – каза на журналистите предстоятелят на Руската църква при пристигането си на летището в Хавана. При престоя си патриархът е съпровождан от председателя на Отдела по външно-църковни връзки на РПЦ митрополит Иларион, от управляващия делата на Украинската православна църква при Московския патриархат Антоний и редица други високопоставени архиереи.  
Патриарх Кирил отбеляза, че вече четвърти път стъпва на кубинска земя, „всеки път с особено чувство.” Той добави, че е на приятелска визита по покана на ръководителя на държавния съвет на Куба Раул Кастро.
„Народите на Куба и Русия са свързани от дълги години с взаимни дела и искрена дружба” – подчерта руският патриарх. Обръщайки се към кубинския народ, той заяви, че тези добри чувства в Русия се „преумножават днес”. „Пожелавам благоденствие на кубинския народ и щастие на всеки кубинец. Нека Господ бъде с вас!” – завърши пожеланието си патриархът.
По данни на Московската патриаршия, в хода на визитата патриарх Кирил ще се срещне с председателя на държавния съвет и председателя на съвета на министрите на Куба Раул Кастро, а също и с лидера на кубинския народ Фидел Кастро. В петък, 12 февруари, на летище „Хосе Марти” в Хавана ще се състои историческа среща - за първи път ще се срещнат предстоятелят на Руската православна църква и главата на Римокатолическата църква. В Хавана папа Франциск ще спре на път за Мексико. Въз основа на преговорите лидерите на двете църкви ще подпишат съвместна декларация. 

Превод: Ренета Трифонова
Източник: www.pravoslavie.ru

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.