16 септември 2013 г.

Видинска епархия отваря врати за бежанците от Сирия

Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Лопушанската света обител и викарен епископ на Видинския митрополит, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан инициира предоставяне на част от базата на Лопушанския и Чипровския манастири за настаняване на сирийски граждани, бежанци в България.
В тази насока Величкият епископ Сионий е изпратил днес писмо до Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет на РБ с предложение Лопушанския и Чипровския манастири да бъдат предвидени като места за настаняване.

Поради големият брой православни християни /30 %/, които напускат своите родни места заради военните действия и насочената омраза към християните: разрушаването на храмове, убийства на свещеници,епископи и благочестив народ, както и посегателството върху  деца и жени, Видинска света митрополия в лицето на епископ Сионий и споменатите свети обители цели да подпомогне прокудените от дом и родина християни и нуждаещи се граждани на Сирия и да има даде стимул за живот, както и да ги окуражи във вярата, надеждата и Христовата любов.
Епископ Сионий отправя своя апел към своите събратя игумените на свети обители, които с благословението на епархийските си архиерей да отворят дверите на манастирските обители, да приемат, настанят и да подпомогнат бежанците от Сирия като им гласуват доверие и им подадат ръка за нов живот.
Нека покажем любовта си към изпадналите в нужда и им подадем ръка!
Текст и снимка: http://vidinskamitropoliya.com
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.