23 ноември 2013 г.

Такъв град – такъв епископ заслужава...

      Въпрос: Свети апостол Павел казва, че властите са поставени от Бога. Трябва ли тогава да приемем, че всеки владетел или цар, или епископ е поставен на тази длъжност от Бога?

Отговор: Бог казва: „Ще ви дам владетел според сърцата ви“. Ясно е, че и владетелите и царете, които са достойни за тази чест, са поставяни на тази длъжност от Бога. Другите, въпреки че са недостойни, също са поставяни над недостойния народ по воля Божия или чрез отстъпването Му, точно поради недостойнството на народа.
Ето и някои примери: Когато тиранинът Фока станал император и започнал да пролива кръв заедно с палача Вонос, в Константинопол имало един монах, човек свят, който бил с дръзновение пред Бога. Съвсем просто започнал да пита: „Боже, защо ни даде този император?“ И след като доста дни задавал този въпрос, дошъл глас от Бога, Който казал: „Защото не намерих по-лош от него“.

Имало в района на Тиваида един град пълен с беззаконие, чиито жители извършвали най-отвратителни и неестествени неща. В него живеел човек, покварен от хиподрума до крайност. Случило се, че получил някакво псевдо-разкаяние и след като решил да се откаже от делата си, станал монах. Но въобще не престанал да върши лукавите си деяния.
Станало така, че епископът на този град починал. Тогава ангел Господен се явил на един свят човек и му казал: „Иди и подготви града, за да бъде ръкоположен бившият привърженик на хиподрума“. Отишъл човекът и извършил каквото му било поръчано. След като споменатият бивш привърженик на хиподрума или по-скоро настоящ развратник бил ръкоположен за епископ, започнал да се гордее и да си фантазира, че е нещо голямо. Тогава му се явил ангелът Господен и му казал: „Защо се гордееш, окаяни човече? Истина ти казвам, че не си станал епископ, понеже си достоен за свещенство, а защото такъв град – такъв епископ заслужава!“
Затова, ако видиш някога някой недостоен и лукав владетел или управител, или епископ – нито се учудвай, нито осъждай Божиите дела. По-скоро вземи поука от това и вярвай, че биваме предавани на такива тирани поради нашите беззакония, но пак не изоставяме лошите си дела.
превод: Тодор Енчев    

Източник:   http://zadrugata.com                

                                                                   
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.