21 февруари 2014 г.

Патриарх Вартоломей и Папа Франциск на среща в Йерусалим?

Патриархът на Константинопол Вартоломей заяви, че с радост очаква срещата с папа Франциск, която ще се проведе през май. Това се съобщава в официалния сайт на Константинополския Патриарх. Патриарх Вартоломей напомни, че срещата ще се проведе в Йерусалим и ще бъде насрочена по повод 50-годишнината от „историческата среща между покойния папа Павел VI и нашия приснопаметен предшественик патриарх Атинагор.” По думите на предстоятеля на Константинополската Църква, неговата предстояща среща с понтификата ще е „изключителна възможност да се задълбочат братските връзки между  Петър и Андрей, между двете катедри, основани от тях.” „.Затова вървейки по стъпките на  папа Павел VІ и патриарх Атинагор, ние показваме нашето желание да разширим отношенията между Католическата и Православната Църква –добави патриарх Вартоломей.  Преди две хиляди години именно в Йерусалим  светлината е заструила от Гроба Господен. Това може да се случи в Йерусалим отново, където светлината на света, взаимното доверие и братската любов ярко да изгреят заради нашите две Църкви и за полза на целия свят”.

Миналата година патриарх Вартоломей взе участие в проведената във Ватикана интронизация  на папа Франциск. 
От историята: За по-скорошно придвижване на процесите, свързани с унията между Рим и Константинопол, на 7. ХІІ.1965 г. Константинополския Патриарх Атинагор и папа Павел VІ обявили „сваляне на анатемите” от 1054 г. (Както е известно  през 1054 г. папа Лъв ІХ провъзгласил анатеми срещу православните; на свой ред Константинополският Патриарх Михаил І (Керуларий) (1043–1059) и неговият Синод предали на анатема папистите). За случилото се патриарх Атинагор уведомил всички глави /предстоятели/ на Православните Църкви. Архиепископ Хризостом II изпратил от Атина в 19,00 ч на 06.12.1965 г. телеграма на Московския и на цяла Русия Патриарх Алексий І с питане
„за позицията на Вашата честна Църква” във връзка със снемането на анатемите от 1054 г.  Отговорът от Москва не закъснял. На 28.12.1965 г. Светейшият Патриарх Алексий І (Симански) изпратил в Истанбул телеграма със следното съдържание: „Телеграмата на Ваше Светейшество, в която пишете за решението за сваляне на анатемите от 1054 г. е получена. Очакваме Вашите писма. Предварително можем да Ви съобщим, че разглеждаме решението на Ваше Светейшество и решението на Светия Синод на Константинополската Църква като действие на Вашата Поместна досточтима Църква, насочено към Римската Църква. За пълнотата на Светата Православна Църква този акт няма богословско значение. Братски Ви прегръщам, Ваше Светейшество, и Ви изпращам своите сърдечни благопожелания. С любов в Господа Патриарх Алексий. ” (Отговорът на Патриарх Алексий е напечатан в «ЖМП», 1966, № 2, с. 4.) Ако в тази телеграма до  патриарх Атинагор Предстоятелят на Руската Църква  едва подчертава, че снемането на анатемите няма богословско значение за вселенското православие, то в телеграмата до главата на Еладската Църква архиепископ Хризостом, изпратена в същия ден, патриархът на Москва и цяла Русия пише: „няма богословско значение, понеже разделението на Църквата на Католическа и на Православна, е прекалено дълбоко и за преодоляването му в днешно време няма съответстващи основания” (пак там).

Превод от Руски.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.