11 май 2014 г.

Празникът на Св. Братя Кирил и Методий в София.

Днес православната Църква чества паметта на Св. Просветители, братята Кирил и Методий. По покана на БАН специална делегация от Република Македония пристигна за празника на Св. Братя, делегатите ще присъстват и на честванията по повод Деня на българската писменост и култура на 24 май. Службата бе оглавена от Браницки епископ Григорий, викарен епископ на Софийския митрополит. Благодарственият молебен бе отслужен от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит заедно с Тивериополски епископ Тихон, председател на Храм-Паметника "Св. Александър Невски", Маркианополски епископ Константин, Браницки епископ Григорий и архим. Дионисий, началник на Отдел Богослужебен към Св. Синод, и храмово и столично духовенство. Молитвено участие взеха Негово Блаженство Архиепископът на Македония Стефан, Негово Високопреосвещенство Струмишкият митрополит Наум и   Преосвещеният  епископ Климент, както и духовници от Македония. 
 Християнската вяра трябва да стане определящ фактор в нашия живот, инак ще продължим да страдаме от намаляването на любовта. Ще страдаме също и от разделения и непрестанни противоречия. С такива думи се обърна към събралия се народ Божий, Негово Светейшество. В своето слово той направи още и  ретроспекция от възстановяването на Българската Патриаршия, като наблегна на големите проблеми, с които БПЦ трябва да се справи. След св. Богослужба и молебена гостите бяха посрещнати на прием в Синодалната палата.













Снимки: Теодор Аврамов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.