15 август 2014 г.

Успение Богородично - храмов празник в гр. Петрич.

Днес, в деня, когато св. Православна Църква отбелязва паметта на славното успение на Божията Майка, Катедралният Храм "Св. Успение Богородично" отпразнува своя храмов празник. За да уважат празника на Успението Богородично още от вечерта стотици християни се стекоха в катедралния храм в гр. Петрич, посторен през далечната 1857 г. Св. Литургия възглави Архиерейският Наместник на Петричка Духовна Околия иконом Ангел Кочев, литургичните песнопения изпълни хорът при храма. В края на Св. литургия всички християни, които са постили по време на Богородичния пост приеха св. Причастие, за отбелязване е факта, че сред причастниците най-много бяха децата, дошли заедно с родителите си още от рано да участват молитвено в Св. Евхаристия. В своята проповед иконом Ангел  Кочев каза:
"В особено вълнение сме всички на годишния велик празник в прослава на Божията Майка. На това пренасяне на небето. Нека след нейното Успение да усетим благодатта на Св. Троица, на Бога, Който е промислил живота на човечеството, и когато то е изпаднало в нечестие, когато чашата на нечестието се препълнила Бог открил нова страница в живота ни. Нека просим благодатта на Божията Майка, този покров, който е вечен, и който ще прави в живота ни много и много чудеса. Пожелавам Майката Божия да даде знаци в живота на цялото човечество, на всеки един от нас, знаци за спасение. Та със светлината,  с която тя ни освещава днес, с тази прослава, да носим своята вяра като православни християни. Честит и благодатен празник на всички, които днес празнуват. На многая и благая лета". След изпяването на многолетствието бе раздадена и нафората. 













Хорът при Храм "Св. Успение Богородично".


Иконом Ангел Кочев

Стенопис от храма - Св. Йоан Златоуст




Снимки: Красимир Петров
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.