13 септември 2014 г.

Църквата и децата

Много от децата обичат да ходят на църква, у тях има инстинктивно влечение и интерес към богослужението. И точно върху това би трябвало да се изгради религиозното възпитание на децата.
Родителите често се притесняват и се боят, че детето може да се измори по време на богослужението, че богослуженията в нашата църква са прекалено дълги за него, но не изразяват ли те подсъзнателно своите собствени страхове и съмнения?
Децата се проникват, далеч по-лесно от възрастните, с цялата мистика и тайнственост на богослужението и на литургическата символика, те усещат и оценяват тази страна на нашите богослужения. Чувството за святост и благоговение пред Господа Бога, стоящ встрани от всекидневния живот и откриващ се тайнствено в богослужението, чувството за „страх Божий”, залегнало в основата на всяка религия, е доста по-близко и понятно на децата, отколкото на възрастните.


„Не пречете на децата да дойдат при Мене” (Мат. 19:14), да дойдем в църквата – тези думи на Господ Иисус Христос се отнасят за всички нас и днес, защото на първо място децата трябва да чуят гласа Божий именно в църквата. Това слово, казано в клас, звучи абстрактно и често не съвсем понятно, докато в храма се случва молитвеното възприятие на това слово, още повече, че в детството това молитвено възприятие е особено остро: в детството имаме способността да разбираме не интелектуално, а с цялото си същество, че няма по-голяма радост от тази да бъдеш в храма, да участваш в богослужението, да вдишаш аромата на Царството Небесно, който е „радост и мир в Духа Святаго”.
Атмосферата на храма трябва да влиза в живота на детето още от вкъщи. Как може детето да почувства светостта на неделята, на деня, посветен на възкресението на Господ Иисус Христос, както и това, което трябва да възприеме и почувства в храма, ако у дома още от ранни зори гърми радиото или телевизорът, родителите пушат, четат вестници и няма нищо свято в този неделен ден? Посещението в храма трябва да бъде предварително подготвено: с тишина и особена тържественост при запалването на кандилата пред иконите, с обща молитва, прочитане на предвиденото за този ден евангелско четиво, с чистота и особена подреденост както в облеклото, така и в дома. Колко често родителите не осъзнават как всичко това формира религиозното съзнание на детето, което оставя следа за цял живот и което никакви трудности или житейски вълнения не могат да унищожат у него!
В навечерието на неделята и на църковните празници, по време на Великия пост, когато се подготвяме за изповед и причастие, домът трябва да отразява храма, трябва да свети с тази светлина, която донасяме вкъщи от богослужението...
И още няколко думи за училището. От само себе си е очевидно, че устройването на учебни занятия (неделно училище- б.пр) в неделя и по време на богослужението е противно на духа на православието. Възкресната литургия е радостното събрание на всички вярващи в църквата и детето трябва да знае и да преживява това много преди да може самó да разбира значението на това богослужение. Мисля, че най-добре е да се организират учебни занятия в съботния ден, който представлява подготовка за неделния ден, за възкресното богослужение. Аргументите, че родителите не биха водили децата си два пъти седмично в храма, показват само нашата греховна небрежност към най-важното в живота на детето.
Съботната вечер е начало на неделята и трябва да бъде литургически осветена така, както и неделната сутрин. Нали във всички православни храмове се отслужват вечерни и всенощни служби в навечерието на празниците и неделните дни. Няма причина да не можем и ние да устроим нашия църковен живот на принципа школа – вечерна служба – литургия, където школата  би била за детето естествена подготовка и въведение в Деня Господен, Деня на Неговото възкресение.

Превод от Руски: Биляна Гълъбова

Автор: прот. Александър Шмеман

Източник: http://www.pravmir.ru
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.