18 септември 2014 г.

Изцелението на послушницата

Сред безбройните чудеса, извършени по благодатта и милостта на Божията Майка „Малеви“, едно от най-необикновените било изцелението на послушница Вероника. Това чудо станало в манастира на свети Йоан Богослов в селището Папагу.
Вероника била болна от рак. Неведнъж била хоспитализирана в градската болница във Вула. Но последния път тя се върнала в манастира с парализирани ръце и крака, за да умре тук спокойно.
Монахините решили да я пострижат във велика схима в сряда – 8 март 1970 г., за да отиде при Господа като монахиня. Но лекарят не бил убеден, че Вероника ще доживее до деня на своето пострижение, и затова решили да извършат пострижението без отлагане, още първата неделя, 5 март, на вечернята.

Трябвало да я пренесат в храма в кресло. Една жена й приготвила монашеската схима и прикрепила към нея памуче, натопено в миро от Малеви.
Четвъртък, петък и събота болната прекарала в мълчание. Вечерта Вероника помолила да й направят обезболяваща инжекция, която й донесла облекчение, и заспала.
В съня си в един момент послушницата ясно чула чукане на вратата.
          Кой е там? – с нескрито недоволство едва чуто промълвила тя. – Не ми дават покой!
И изведнъж видяла, че вратата се отваря и в стаята влизат трима души: една Госпожа с величествен вид, владиката и още един виден човек, облечен в хитон.
          Ти, разбира се, се питаш кои сме ние и откъде сме? Аз съм дошла при теб от Малевийската обител. Високопреосвещеният е от вашите места и живее в Егина. (Възможно е това да е бил свети Нектарий.) От тези места е и любимият ученик на нашия Господ, който е ваш застъпник и живее тук. (Най-вероятно това бил свети Йоан Богослов.) Имах намерение да те посетя след няколко дни, но си помислех, че е по-добре да дойда тази вечер, нали утре ти ще станеш монахиня?! Аз ще ти помогна да станеш, ще те укрепя дотолкова, че да можеш да изпълниш всички свои обети, а постепенно и подвизите.
          Аз, Госпожо моя – отговорила Вероника – не мога да стана на крака и дори да помръдна от мястото си! При мен ежедневно идват две-три сестри, за да ме вдигнат.
          Вярваш ли в силата Божия? – попитала величествената Жена.
          Вярвам!
          Непосилното за хората е посилно за Бога!
Тя взела намиращата се в килията икона на Пресвета Богородица „Малеви”, дала я на послушницата и казала:
          Ето, вземи я, за да разбереш коя съм Аз!
Болната погледнала към иконата и възкликнала:
          Пресвета Дево, това Ти ли си?!
Богородица тихо й се усмихнала и изчезнала заедно със Своите спътници. А послушницата се изцелила.
Първа узнала за чудото майка Нектария, която помагала на Вероника. Тя веднага изтичала да извести за това на всички в храма, тъй като било време за повечерието. Скръбта на сестрите от обителта се превърнала в радост. Последвали камбанен звън, сълзи на радост, славословие, акатисти на Богородица и лития.
Вечерта на другия ден, в присъствието на множество народ, какъвто досега никой не бил виждал в манастира, се състояло монашеско пострижение. Вероника, на която дали новото име Магдалина, вече не седяла парализирана в креслото, а твърдо стояла на краката си съвършено здрава.

Превод: Татяна Филева

Източник: www.agioritikovima.gr.
 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.