14 септември 2014 г.

Започна учебната година в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски"


На Кръстовден по традиция с тържествена Златоустова св. Литургия и водосвет бе открита новата учебна година в една от двете духовни семинарии в страната - Софийската. Св. Литургия оглави Негово Високопреосвещенство митрополитът на Западна и Средна Европа Антоний, в съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Главинитски епископ Йоан, който по решение на Св. Синод към момента пребивава в Семинарията,  и ефимериите свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков. В своето слово митрополит Антоний наблегна на служението и проповедта. Той се обърна към преподавателите на учениците, като ги настави вярно да преподават словото на Живия Бог, а на учениците им пожела с послушание и ентусиазъм да посрещат новите науки и знания. На св. Литургия освен преподавателската колегия начело с и.д. Ректора Димитър Костадинов бяха дошли и представители на Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тази учебна година в Софийската Духовна Семинария ще бъде 111-та поред. Семинарията е основана през далечната 1903 г. През 50-те години на миналия век се премества на гара Черепиш, но след падането на социализма се завръща на старото си място. 
Тази година в Семинарията бяха приети 24 ученици в 8-ми клас и над 20 курсисти в параления курс. 

На празника молитвено участваха и десетки миряни, дошли специално да уважат духовния празник и да пожелаят успешна учебна година на всички новоприети ученици, както и на учениците от по-горните курсове.






Учениците от 1-ви курс




 Снимки: Слави Спасов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.