8 декември 2014 г.

Нова книга: Практически съвети за Изповедта и Причастието

Практическите съвети за изповедта и причастието са предназначени за човека, който тепърва прохожда във вярата, а и не само. Тя се издава от нашите колеги от сайта  Богоносци, които издават вече втора книга на подобна тематика. Книгата се издава с благословението на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, в нея са поместени статии на прот. Александър Дудченко и на митрополит Калистос Уеър.
В книгата са засегнати много от важните въпроси, които съпътстват пътя на човека към храма, въпроси като: Как да се подготвим за изповед? До кое коляно се предават греховете? Що е то причастие как да се подготвим за него? и теми като: Святост и безгрешност, Към споровете за честото причастяване, Вярата на св. грешници и Изповедта: за важното и несериозното. В книгата също може да се прочете и интервю на митрополит Калистос Уеър дадено за портала „Православие в Украине”. Може да се прочете също и за така нареченото вечерно причастяване с Тялото и Кръвта Христови или как и защо се отслужва Св. Литургия на Преждеосвещените дарове. Като приложение в книгата може да се видят и слово на йеромонах Антоний - за причастяването на Пасха, както и За вечерното служене на литургията на Преждеосвещените Дарове и за евхаристийния пост - обръщение на митрополит Антоний Сурожски към Св. Синод на Руската Православна Църква от 28 ноември 1968 г.
Но защо е необходима тази книга?

Както казва самия й автор в своя увод, че най-добрият и необходим начин за подготовка за св. Причастие винаги си остава всекидневният християнски живот. Именно там може би е и разковничето, християнството е живот, живот отдаден на Бога, живот подарен, живот ценен и спасителен. В тази книга могат да се намерят кратки, но съдържателни съвети как да се изповядаме, как да достигнем до онова неизменно чувство на покаяние и искане на прошка от Бога. Тайнството Изповед винаги е последвано от едно друго Тайнство -Тайнството на Тайнствата, както казват Св. Отци и именно в тази книга можем да видим и неща свързани с Евхаристийното Тайнство. Книгата е наистина полезна, защото дава не суха схоластична теория, а съвети за заживяването на християнството.
Препоръчваме ви тази книга, защото по своя характер тя е своебразен катехизис, който подготвя и учи как се живее вярата в Христа Иисуса. 

Към момента книгата може да бъде закупена в храма на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", за повече информация тук.

Книгата е преведена от Татяна Филева.

Като бонус ще публикуваме малка част от книгата:

***
Напоследък сред вярващите (както казват, „въцърковените”, тоест по-добре запознатите с църковната традиция, а на практика – с околоцърковните суеверия), се разпространяват различни видове „списъци с грехове”. Но те по-скоро пречат на подготовката за изповед, защото успешно съдействат за това изповедта да се превърне във формално изброяване на „това-което-е-грях”. Изповедта в никакъв случай не бива да бъде формална! При това, сред „изброяването на греховете” се срещат и твърде куриозни образци – ето защо подобни брошурки е по-добре изобщо да не се възприемат насериозно.

***
За да се причастим, е необходимо да пребиваваме в мир с всички хора, или поне да бъдем свободни от желанието да отмъстим. Не бива да приемаме Тайнството в състояние на вражда или омраза.

*** 
За да се причастим, е по-добре да не измисляме специални периоди за подготовка, а да живеем така, че самото ни всекидневие да бъде съвместимо с редовното участие в Господнята Трапеза. Важно съдържание на такъв живот представлява личната молитва, четенето и изучаването на Библията – Словото Божие, задължителното изпълнение на Божиите заповеди и постоянната вътрешна борба с живеещия вътре в нас „ветхи човек”, с повредената от греха наша природа, която ни тегли към греха. 


Авторът на книгата прот. Андрей Дудченко е роден през 1976 г., в гр. Красни Луч, Луганска област. През 2001 г. завършва Киевската духовна академия. Ръкоположен е за свещеник от блаженопочившия Митрополит Киевски и на цяла Украйна Владимир през 1997 г. От 1999 г., прот. Андрей е редактор на интернет-списанието "Киевская Русь", а от 2005 г. до 2008 г., е главен редактор на информационния портал на Украинската Православна Църква - "Православието в Украйна". Награден е с орден "Св. Вмчк Георги Победоносец"


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.