18 февруари 2016 г.

Семинар за Всеправославния събор се провежда днес в СУ "Св. Климент Охридски"

Днес от 9:30 ч до 18:00 ч в Новата конферентна зала на СУ "Св. Климент Охридски" ще се проведе семинар на тема "Всеправославният събор: между геополитиката и църковността". Семинарът е посветен изцяло на въпросите около предстоящия Велик и Свят събор на Православната църква, който ще се проведе в края на юни тази година на остров Крит. 
Семинарът се организира от Богословския факултет на Софийския университет и екипа на списание “Християнство и култура”.
Богослови, философи, историци, публицисти и политолози ще дискутират по темата около Всеправославния събор, както и около въпроси като: какъв е смисълът от провеждането на Всеправославния събор, след като на него няма да бъдат дискутирани най-важните теми, които тревожат съвестта на православните християни; каква е предисторията на неговото свикване и дали това е знак за завръщане към съборността след десетилетия на разделения и спорове; възможно ли е Православната църква да заговори в един глас в днешния секуларен свят.
Семинарът ще бъде под формата на свободна дискусия между участниците: Калин Янакиев, Дилян Николчев, Огнян Минчев, Горан Благоев, Тони Николов, Светослав Риболов, Климент Христов, Павел Павлов и Момчил Методиев. Дискусията е отворена за духовници, политици, журналисти, общественици и студенти. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.