25 януари 2015 г.

120 от рождението и 35 години от кончината на Сливенски митрополит Никодим


Сливенският митрополит Никодим е роден на 18 януари, 1895 година в Русе. От малък закърмен с християнските идеи, той обиква Църквата и посвещава целия си живот на нея. Преминал е всички степени на богословското образование в България и в прочутия Оксфордски университет – Англия, където завършва обучението си с научната степен „бакалавър”. Започнал е служението си на Българската православна църква от протосингел на Пловдивска митрополия през 1925- 1927 година; игумен на Бачковския манастир 1927-1929 г.; учител в Пловдивската духовна семинария 1929- 1936 г.; отново протосингел на Пловдивска митрополия 1936- 1938 г.; Главен секретар на Св. Синод 1939- 1941 г. ; ректор на Пловдивската духовна семинария 1941- 1947 година.

След неочакваната смърт на тогавашния Сливенски митрополит Евлогий през 1947 година, на 29 юни същата година, е проведен избор за нов Митрополит на овдовялата Сливенска епархия. Единодушно епархийските избиратели от Сливенска епархия избират за Сливенски Митрополит тогавашния ректор на Пловдивската духовна семинария, Стобийския епископ Никодим. Новоизбраният Митрополит пристига в Сливен на 19 юли 1947 година, тържествено посрещнат от клира и православното изпълнение на Сливенска епархия.
В битността си на епархийски Архиерей Сливенският митрополит Никодим ежедневно показваше на дело най-важните християнски добродетели: силна вяра, неотслабваща и безгранична любов, твърда надежда, безупречно целомъдрие, завидно нестежание. Неговата скромност бе пленителна, освободена от всякакъв кариеризъм. Беше достъпен и мъдър наставник. В ежедневието си беше обикновен и лаконичен събеседник. Който имаше възможност да се докосне до него и да проникне в неговия душевен мир, знае колко много ценни човешки качества притежаваше дядо Никодим. Беше твърде отзивчив към хорските неволи и беди, към нуждите на бедните. Голяма част от доходите си даваше и за обучение на ученици и студенти. Поради тези му качества митрополит Никодим се радваше на обичта и уважението, както на свещенослужителите и православните християни, така и на Сливенската общественост. Затова през 1970 година бе удостоен с престижното звание „почетен гражданин на Сливен”.



Митрополит Никодим беше високо ерудиран учен-богослов. Ползваше свободно почти всички европейски езици, както и класическите: еврейски, гръцки и латински. Беше неизменен член на Св.Синод в пълен и намален състав и десетилетия оглавяваше отдела за междуцърковни връзки на Българската православна църква.
През последните години от своя живот митрополит Никодим страдаше от остра сърдечна недостатъчност. Въпреки грижите на лекарите той се представи пред Господа, навършил почтената 85-годишна възраст.
23 януари 1980 година – 15 часа. Камбаните на православните храмове в гр. Сливен и Сливенска епархия бият траурно. Починал е обичаният от всички Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Никодим. Клирът и православните християни са обзети от голяма скръб. Починал е изтъкнатият богослов, авторитетен, безупречен, високообразован, скромен, смирен, тих и любвеобилен Архипастир на Българската православна църква и Сливенска епархия, четем в некролога издаден от Сливенския епархийски съвет.
В прощалната реч при погребението на Митрополит Никодим, от името на сливенското гражданство, произнесена от представител на Общинския съвет, пише: “Дойдохме да се поклоним и да кажем вечна памет на един родолюбив българин, достоен патриот, ревностен радетел за мир. Днес можем да кажем, дошъл преди 85 години на тази земя, дядо Никодим достойно изпълни своя човешки дълг, остави своето име и пример на гореща любов към народа. Човекът е смъртен – вечен е животът. Стореното от него се измерва на везните на човешките признания. И Митрополит Никодим получи това признание в пълна мяра.”
Ето такъв бе Сливенският Митрополит Никодим. По възрастното поколение свещенослужители и православни християни знаем и помним това.
По повод на 120-годишнината от рождението му и 35 години от неговата блажена кончина на 15 януари 2015 година Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий отслужи заупокойна св. Литургия в катедралния храм ”Св. Димитър” и панихида на гроба.
Паметта за него ще пребъде светла и незабравена в сърцата на клир и православно изпълнение.
Смирено свеждаме глава и поднасяме дълбок поклон пред паметта на незабравимия дядо Никодим. Бог да го прости!

Автор: Вълкан Янев, секретар на Сливенската митрополия


Източник: slivensega.wordpress.com
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.