21 февруари 2015 г.

В Измир за първи път от 1922 г. ще бъдат извършени богослужения за Разпети петък и Велика събота

Две добри новини от православната общност в турския град Измир (бивша Смирна) предшестваха началото на Великия пост.
За първи път от 1922 г. насам ще бъдат извършени богослужения за Разпети петък и Велика Събота в гръцкия православен храм в Измир, посветен на Св. Вукол, епископ Смирненски, който е бил ученик и на св. aп. Йоан Богослов.
Със съдействието на кмета на гр. Измир Азиз Коджаоглу този православен храм е възстановен от Община Измир и е осветен на 6-ти февруари 2015 г. от Вселенския патриарх Вартоломей, специално за да може в него да бъдат отслужени богослуженията за Разпети петък и Велика събота за православната общност в града.

Кметът на Ефес, пък е отправил покана към Патриарх Вартоломей да отлужи също и св. Литургия в храма на Св. Йоан Богослов на 8-ми май тази година.

След освещаването на храма, посветен на Св. Вукол, е извършено и Тайнството Св. Кръщение над дете от гръцкия град Митилини, чиито родители пожелали да кръстят детето си в Измир. То се казва Фотий-Вукол в чест на Небесния покровител на град Измир.

Освен с придобиването на свой храм, православната общност в града се поздрави и с организирането на конференция на тема: „Светците на Смирна и Йония в ранните векове на християнството”.
По време на конференцията, която се проведе в търговската палата на Измир, председателят на изпълнителния комитет на Търговско палата Екрем Демирташ подчерта необходимостта от подкрепата на всяка инициатива, насочена към укрепването на взаимното разбирателство, приятелство и взаимодействия между гръцкия и турския народ.
Конференцията бе открита от Вселенския патриарх Вартоломей, а кметът на Солун Яннис Бутарис произнесе кратка встъпителна реч. Участниците в конференцията обърнаха специално внимание на светците, чиито съдби са пряко или косвено свързани с историята на църквата в Измир и региона на Йония, а именно св. апостол и евангелист Йоан Богослов, св. мъченик Игнатий Богоносец, светителя Вукол Смирненски и др.
Бе решено също и провеждането на ежегодна подобна конференция.



Източник: http://www.pravoslavie.ru
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.