17 февруари 2015 г.

Патриарх Кирил за убийството на коптските християни: С никакви цели не може да бъде оправдано това ужасно престъпление

Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил отправи съболезнователно послание до Патриарх Теодор II във връзка с убийството на над двадесет коптски християни в Либия.

Ваше Светейшество!

С дълбока скръб узнахме за чудовищното убийство на повече от двадесет християни в Либия, които са част от Вашето паство.

С никакви цели не може да бъде оправдано това ужасно престъпление. Под прикритието на религиозната риторика, екстремистите извършват нечувани по своята жестокост престъпления, като се опитват да всеят паника в сърцата на хората и да внесат разкол в добрите отношения между християни и мюсюлмани, които в продължение на векове се поддържат в Близкия Изток.

Убеден съм, че днес за цялата световната общност е особено важно да се обедини и да предприеме най-решителни действия, за да се противопостави на екстремизма и тероризма. Ние, християните, трябва заедно да свидетелстваме за Възкръсналия Господ Иисус, Който победи злото и смъртта. Тогава ще станат напразни всички усилия на служителите на дявола, използващи свещеното име на Бога като оправдание на своите престъпни действия.

В този скръбен час пребъдваме молитвено с египетския народ. Изразяваме искрени съболезнования на Ваше Светейшество, духовниците и паството на Коптската църква, роднините и близките на убитите. Господ да упокои душите на новопреставилите се в селенията на праведните.

С любов в Христа

+Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия

Припомняме, че на 15 февруари групировката "Ислямска държава" публикува видеозапис показващ обезглавяването на 21 египетски християни копти. След публичната екзекуция президентът на Египет забрани на египетските граждани да пътуват в Либия. От своя страна Коптската църква направи изявление, в което призова християните да "запазят увереност, че тяхната велика страна няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат наказани".
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.