31 март 2015 г.

Погребение на свещеник Атанас Аролски


 29-ти март. Днес камбаните в родното ми село Хвойна и в цял Рупчос пееха тъжна песен. Простихме се с един човек-епоха в историята на нашия край, простихме се с най-възрастния хвойненец и духовен баща за мнозина - Отец Атанас Аролски.

На 95 годишна възраст ни напусна най-възрастният активно служещ /до преди около година/ свещеник в България. Цели 72 години той ревностно проповядва християнската вяра в Родопите - 50 години в Златоград и от 1983 година в Хвойна, Павелско, Малево и Орехово. Църквата Св. Илия в Хвойна и двора на храма се изпълниха, а свещеници и духовници тържествено и достойно изпратиха в последния му земен път Дядо поп - да така го наричахме, защото той беше винаги близо до нас, разговаряше с всеки, когато срещне, съветваше и помагаше на всеки, който го потърси.


Благодарим ти, Отче и Господ да те прости. Ние знаем, че от днес нататък там горе, високо имаме още един пазител и застъпник пред господа Иисуса Христа!

Опелото възглави Знеполски епископ Арсений, викариен епископ на Пловдивска св. Митрополия. Бел. ред.

Текст и снимки: Елена Станишева


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.