24 май 2015 г.

Празникът Възнесение Господне в Батановци

На 21.05.2015г. (Възнесение Господне), храма в град Батановци отпразнува своя храмов празник. Празничната света Литургия бе украсена от пеенето на хор от Софийска духовна семинария „св.Йоан Рилски”. Те бяха топло посрещнати от местните хора. Свещеноиконом Иван Плочарски в проповедта си се обърна с призив към хората: „да бъдат внимателни в Богослужбите, да не се срамуват от вярата си и пожела на града здраве и добруване”. 
Батановската църква „Св. Възнесение Господне” (св.Спас), се намира северно от град Батановци, сгушен в подножието на планина Голо бърдо. В началото територията на която се намира храма е била манастир, с името „Св. Успение Богородично”.
И до днес местните хора наричат храма-„манастира”. Точната дата и година на построяване не са ясни, но ценни сведения за неговия отколешен живот, ни дават два безценни книжовни паметника, изписани в същия манастир-миней със служба на Св. Петка, Св.Пателеймон и Св. Йоан Рилски от 1563г. и едно четириевангелие от 1564/65г.(съхранява се в Националния църковен историко-археологичен музей в София). Самия факт за изписването на книги в манастира говори, че той е бил важно книжовно и просветено средище в тази част на България. По това време игумен на манастира бил йеромонах Гавриил, който е играл роля на граматик в книжовната дейност. По - нататъшната участ на средището не е известна. Според предания манастира е бил разорен от турците през първата половина на XVIII век. Батановският манастир е възтановен върху руините на стария през 1870г. с построяването на днешната църква „Св.Спас”. По същото време към него е открито и килийно училище, което на по-късен етап (1882г.) прераства в светско училище.

Текст и снимки: Спас Рангелов 






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.