18 февруари 2016 г.

Завършена е началната фаза на комплексната реставрация на базиликата „Рождество Христово” във Витлеем

Проектът е най-мащабното възобновяване, което е правено в базиликата за последните 600 години.

След двегодишна усърдна работа експертите завършиха началната фаза на реализацията на проекта по възстановяването на базиликата „Рождество Христово” във Витлеем, която положи началото на мащабна реставрация и реконструкция на една от главните светини за християнството, съобщи информационната агенция  The Associated Press.
Проектът, частично финансиран от палестинци и осъществен под ръководството на палестински и международни експерти, е най-мащабното възобновяване, което е правено в базиликата във Витлеем за последните 600 години.

Отстраняването на едновековния прах възвърна първоначалния блясък на мозайката от епохата на кръстоносните походи и тя отново свети със слънчева светлина, проникваща в пълнота след обновяването на храма. Структурният ремонт на чупливия покрив и прозорците е завършен и е върната и тънката елегантност на шедьоврите в базиликата.
Въпреки че палестинците в болшинството си са мюсюлмани, те считат църквата във Витлеем за свое национално съкровище и една от най-посещаваните забележителности. Президентът на Палестина Махмуд Абас е участвал активно в проекта по възстановяването на базиликата „Рождество Христово”.
Зияд Ал Бандак, който оглавява палестинския комитет, отговарящ за възстановяването на храма, нарече „революционни” тези промени в базиликата през последните две години, направени благодарение на труда на реставраторите.
Храмът „Рождество Христово” е разположен в библейския град Витлеем на западния бряг на река Йордан и е бил построен от св. императрица Елена през IV век над пещерата, където според Свещеното Предание св. Богородица е родила Иисус Христос.
Въпреки огромното си духовно значение, храмът се намираше в упадък в продължение на много векове. По-късно бе взет под защитата на ЮНЕСКО и бе включен в списъка на най-важните обекти в световната култура.
Реставрацията на базиликата е в отговор на поредното изпитание, на което бе подложен древният храм: преди две години силен дъжд повреди покрива, през който се стече вода, заплашвайки да унищожи безценните произведения на християнското изкуство, намиращи се в базиликата.
През 2013 година Палестинската Автономия прие да финансира възстановяването на базиликата. Средства за реставрацията постъпиха и от палестински бизнесмени – вярващи хора от православната, католическа и арменска църква от различни страни. Ал Бандак каза, че почти 8 милиона долара вече са похарчени за реставрация на храма.
Реконструкцията се проведе съвместно с инженери, експерти по възстановяване и работници–палестинци, а също и с италианците от "Piacenti” -  фирма, която специализира реконструкции на исторически места и по-рано е работила над възстановяването на десетки къщи, дворци, църкви и манастири в Италия и Русия.
За изминалите две години специалистите са заменили най-повредените от древните дървени греди от покрива и са направили ново покритие. Изработили са също нова дървена дограма, която предотвратява проникването на вода. За първи път от хиляда години прекрасните мозайки на храма са възобновени: в тях са били добавени цели липсващи парчета с гланц.
Мимо Нукатоло (Mimmo Nucatolo), който оглавява италианския екип, работил по възстановяването на мозайката, изпълнена в златна, зелена и пастелна гама, нарича това произведение на изкуството, създадено в края на ерата на Кръстоносните походи, „уникално”. По негови думи, след един век пренебрегване мозайките са били в толкова лошо състояние, че почти не са се виждали.
В същото време експертите все още изпълняват своята работа на височина 10 метра над земята, затова посетителите и поклонниците трябва да чакат до кроя на 2016 г., за да имат възможност да се възхитят на старинните мозайки, на които е върнат стария блясък.
След завършването на реставрацията на мозайките в централния кораб сега специалистите реставрират мозаичните картини в други части на църквата, работейки също и над възстановяването на гипсовия слой, външната каменна фасада и дървените детайли. Металното скеле ще бъде свалено, след като цялата работа бъде завършена, каза Атиф Твем, мениджър на проекта по възстановяването. Той каза, че се надява това да стане до края на тази година.
Планира се също в базиликата да се поддържа определен микроклимат, за да се управляват нивата на слънчевата светлина, температурата и влажността на въздуха в храма, а след новото осветяване и система на откриване на дим, каза Твем.
Пълното възстановяване на базиликата ще продължи и според очакванията ще отнеме поне три години. Допълнителните проекти ще включат работа над мраморните главни колони, също така - над древните подови мозайки, днес покрити от каменна настилка.

Работата ще зависи от наличните средства. Ал Бандак каза, че за продължаването на реставрацията допълнително ще са необходими още 11 милиона долара. Палестинската Автономия вече започна кампания по набирането на средства и Аббас обеща да ги намери.

Превод: Ренета Трифонова
Източник: www.sedmitza.ru
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.