14 октомври 2015 г.

Българският патриарх Неофит уважи празника на гр. Троян

В навечерието на своя личен празник – денят в който навършва 70 години – Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, по покана на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, бе в гр. Троян. На 14 октомври, когато Църквата чества преподобна Петка, катедралния храм на Троян, носещ името на светицата, чества своя храмов празник и 180 години от освещаването си, а Петков ден е избран и за празник на града. По този повод епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи празнична света Литургия в която Патриарх Неофит взе молитвено участие.

На митрополит Гавриил съслужиха: архим. Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ, ставр. свещ. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, ставр.свещеноик. Марин Божков – архиерейски наместник на Троянска духовна околия и председател на празнуващия храм, свещ. ик. Станимир Маринков – енорийски свещеник, ик. Александър Величков.
Митрополит Гавриил поздрави богомолците изпълнили храма и ги нарече „достойни следовници на техните предци, които през далечната 1835 г. водени от силната си вяра, не пощадили средства и сили, за да получат от султана позволение и с усърдие, жертвеност и любов към Бога да издигнат този благолепен храм.” Като каза, че българите сме честити да имаме патриарх, защото не са много Църквите, които имат това високо достойнство, той приветства предстоятеля на БПЦ и благодари на Светейшия Български патриарх, че въпреки натоварената си програма е приел поканата му и е украсил с присъствието и молитвата си празника на храма и на град Троян. Митрополит Гавриил припомни, че Негово Светейшество има особена връзка с Троян, защото в Троянската света обител е приел монашеско пострижение.

В отговор Патриарх Неофит подчерта, че троянчани са честити да имат за своя небесна покровителка една от най-почитаните светици – преподобна Петка, прославила се с много чудеса, и да имат за епархийски архиерей толкова отдаден на служението си и на своите пасоми митрополит Ловчанския Гавриил, който като член на Светия Синод го подкрепя в служението за благото на Църквата, а като управляващ Ловчанска епархия се грижи да има добри и усърдни свещенослужители, добре поддържани храмове и манастири и такива прекрасни прицърковни хорове, като детския и мъжкия хор при храм „Св. Параскева” в Троян, които украсиха днешния празник с пеенето си. Патриарх Неофит отправи към богомолците и жителите на Троян своя патриаршески благослов за здраве и благоденствие. Прозвучаха Многолетствия, след което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и духовенството се отправиха към градския площад, където се присъединиха към официалните лица в честването на празника на гр. Троян.

Снимка: troyanpress.com
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.