14 октомври 2015 г.

Кой стои зад предложението Патриархът да получи орден "Стара планина"?

Вчера стана известно, че  правителството е предложило на президента Росен Плевнелиев да награди патриарх Неофит с орден „Стара планина“ – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България. В медийното пространство се появи информацията за искането Патриархът да бъде награден, но кой стои зад самото предложение така и не се разбра. Поне засега. 
На първи октомври водещият на предаването „Вяра и общество” БНТ Горан Благоев, Главният уредник на Музея за християнско изкуство „Крита – храм-паметник Св. Ал. Невски” доц. д-р Ралица Русева, Директорът на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева, публицистът и драматург Велислава Дърева, Главеният редактор на сайта „Православие.БГ”  Пламен Сивов и Отговорният редактор в Отдел „Вътрешна информация” – в. „Труд” Диана Петрова изпращат писмо адресирано до Министър-председателя на Р България Бойко Борисов (копие от писмото е изпратено и до  Вежди Рашидов и Емил Велинов, който е Директор на Дирекция по вероизповеданията към МС). 

В своето писмо интелектуалците казват, че "от избирането на патриарх Неофит начело на Българската православна църква, Негово светейшество неведнъж се е проявил като истински духовен пастир на своето паство. С любов и много такт, често деликатно и далеч от суетната светлина на прожекторите, той е наставлявал и подкрепял нуждаещите се по спасителния път към Бога, призовавал е нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми. Да не забравяме, припомнят инициаторите, че още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкола, като Левкийски епископ, говорител на Св. Синод и като Русенски митрополит, дядо Неофит е бил и един от стожерите на каноничния синод на БПЦ и ревностен радетел за възстановяване на нейното единство. Освен това той има несъмнени заслуги за съхраняването, развитието и популяризирането на българското православно певческо изкуство". 
В писмото си още интелектуалците призовават Министър-председателя Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Емил Велинов да предложат на Президента на Р България "да удостои Негово светейшество Неофит – митрополит Софийски и патриарх Български с орден „Стара планина” – І степен по случай неговата 70-годишнина, която навършва на 15 октомври т.г.: "Всеки православен християнин знае, че истинската награда на  вярващия е да бъде в небесното царство при Бога. Това, разбира се, не отменя правото на светска почит и признание към изтъкнати духовни водачи... Съзнаваме, че смирен монах като него не се нуждае от подобна награда. Но сме убедени, че тя е нужна на нацията ни – като знак на синовна благодарност към нашия духовен пастир", завършват писмото си инициаторите за връчването на почетната награда. 
Новината с предложението за удостояването на Негово Светейшество се появи в почти всички сайтове, включително и този на  Св. Синод (тук). Странното е, че никъде така и не стана ясно кой е предложил първи, кой е инициирал награждаването на Негово Светейшество, който несъмнено заслужава това отличие. 
Вярващият човек трябва да бъде честен и да назовава нещата с истинските им имена без да се притеснява от това какво ще помислят другите. Дали нарочно или от невнимание инициаторите не бяха огласени. Странно е продължаващото мълчание по темата и в официалния синодален сайт. И ако и вие като мен сте се почудили кой е толкова заинтересован Патриарх Неофит да получи награда от такъв ранг за своя юбилей, то ще се изненадате, че това не са духовници, нито политици, а общественици и публицисти, които често са критични към висшия клир, но явно са верни чада на Църквата.

Автор: Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.