26 октомври 2015 г.

Видин отбеляза празника на своя духовен покровител - Св. Димитър

С тържествена архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът на св. великомъченик Димитър Солунски във Видин. Тържественото богослужение бе в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин. Тази година в тържествата на Видинската катедрала се включиха и чуждестранни  гости. Негово Високопреосвещенство Нилуполският митрополит Генадий, от Александрийската патриаршия, който и възглави Св. Литургията, бе  в съслужение с Видинският митрополит Дометиан, както и архиереи от Руската, Сръбската и Чешката православна църква. Участие взеха и викарният епископ на Видинска митрополия Белоградчишки епископ Поликарп. За да уважи празника на Видин бе дошъл и Величкият епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, който преди да стане игумен на Троянския манастир бе викариен епископ във Видинска епархия. 

След светата Литургия митрополит Дометиан отправи пастирски благослов към всички присъстващи и гости, като им пожела Бог да ги окриля, пази и вдъхновява, за да бъдат достойни чеда на Църквата Христова и България. Той поздрави гостите на Видин и изказвайки им думи на преклонение и любов им засвидетелствува любовта и братската обич на Видинска епархия и БПЦ. Гости на тържествата бяха и хористите от Академичен клуб за църковно пеене към Солунска света митрополия, с диригент Савас Вретос, които са гости на Видинска епархия от съседна Гърция. 
В центъра на града епископ Поликарп осветени училищните знамена пред катедралния храм на Видин, традиция, която се обособи за празника на св. Димитър, духовен празник на Видин, за благословение и придобиване на божествена мъдрост от видинските ученици.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.