16 януари 2016 г.

Православно кръщение на 330 души в Конго

Масово кръщение на 330 души бе извършено в Конго. Радостната новина бе съобщена от гръцкия информационен сайт Romfea.
Припомняме, че православната църква се явява в Конго (тогава с име Заир) през 60-те години на XX век в лицето на гръцки мисионери. Първите православни в африканската държава са кръстени през 1968 г., а 70-те години са време на активна проповедническа дейност от страна на атонски монаси.
Постепенно се създават православни църковни общини, строят се храмове, организират се курсове по пастирско богословие, като главен център на дейността е столицата Киншаса. През 1987 г. бива открит и първият девически манастир, в който намират пристан 12 монахини, всички – коренни жителки на Конго (Заир). През 2007-ма година е открита православна богословска семинария в Киншаса.
По данни в Уикипедия в края на 2005-та година православните християни в Конго са около 1 млн. души, като масовото кръщение в православната вяра продължава. Мисионерското дело се нуждае от подкрепа.
Помощ за неделните училища и за строежа на катедралата „Св. Димитър” в Поант Ноар (втория по големина град в Конго) може да се изпрати по дадените от официалния сайт на православния диоцез в Конго банкови сметки:

1. National Bank of Greece:
HOLY DIOCESE OF CONGO BRAZZAVILLE
(IBAN) GR 2701 101 4600 000 146 2961 7680
SWIFT CODE (BIC) ETHNGRAA

2. BGFI Bank
EVECHE ORTHODOXE DU CONGO-GABON
(IBAN) CG39 3000 8032 0062 0012 3601 168

BIC : BGFICGCGXXX


По информация от Romfea.gr и orthodoxchurchcongo.com 
Снимки:  Romfea.gr




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.