15 януари 2016 г.

Създателят на Romfea.gr Емилиос Полигенис за делото на църквата и православните медии

Както ви обещахме, публикуваме интервюто с главния редактор и създател на един от най-големите православни новинарски сайтове в Гърция - г-н Емилиос Полигенис. Повод за интервюто беше започналото сътрудничество между сайта "Ромфеа" и "Добротолюбие".

- Здравейте, г-н Полигенис, за нас е чест и радост да започнем сътрудничество с една от най-големите православни медии не само в Гърция, но и в света. Ще ни разкажете ли, преди да започнем, накратко за Вас – кой сте Вие, откъде идвате и с какво се занимавате?

- Здравейте и от мен! Като за начало бих искал да ви благодаря за предложението за сътрудничество, но и да ви поздравя за новото начало на вашия сайт. Поискахте да ви разкажа накратко за себе си - нещо, което не съм свикнал да правя.
От малко дете съм закърмен с Православната вяра, близо до, смея да твърдя, благодатни старци на нашата епоха. Родом съм от Трикала, Тесалия, там, където се намират светите Метеори! Когато бях на 20 години, блаженият архиепископ Христодул ме взе под крилото си и работих в различни отдели на Архиепископията в Атина за близо 5 години. Макар да бях млад, блаженият архиепископ Христодул ми се довери, за това и до ден днешен му дължа страшно много! За мен Светата Архиепископия бе една голяма школа и стимулът за следващата ми стъпка към Църквата. 

- Споделете как се роди идеята за създаването на такъв православен сайт?

- Без да дръзвам да говоря за прилики, ще ви кажа нещо, което много малко хора знаят.   Romfea.gr се роди в един гараж, точно както и технологичният гигант, наречен Apple! Няколко мои приятели с технически познания материализираха идеята ми. Но за каква идея говорим? Искаше ми се някак да запълня празнината по отношение на църковните новини, тъй като имаше само месечни и годишни печатни издания. Всеки ден поради позициите, които заемах, получавах много информация за делата на Църквата. Тогава си казах, че ако човек ги знае тези неща, не би имал това подозрение към Църквата. Това беше моментът, в който реших да създам Romfea.gr... Повтарям, че единствената ми идея за създаването на Агенцията беше това, че времето го изискваше – време на безмилостна война на Църквата със светските мнения, без тя самата да има право на глас. 

- Ние създадохме "Добротолюбие" преди три години и на нас все още гледат с недоверие. Какви трудности изпитвахте в началото вие? Гледаха ли на вас с недоверие?

- Трудностите, с които се сблъсках, бяха много, но всеки път Бог стоеше до мен! Все още има трудности... но, както ви споменах, оставяме се на Бога. В началото беше нормално да има недоверие, тъй като в тази сфера имаше хора, които създаваха проблеми в Църквата с публикации в печата, пък след това същите се появиха като спасители. Но знаете ли, появата на Romfea.gr провали плановете на мнозина, а причина за това беше, че вече гласът, за който споменах по-горе, го имаше. 

Трудно ли се правят и отразяват православни новини? Как се свързвате с другите православни медии в страната и по света?

- Църковните новини, възлюбени ми г-н Карадаков, не са ли нещо, което се продава, не са общовъзприети както медиите и вестниците! Що се отнася до общуването на Romfea.gr с другите гръцки православни медии, смятам, че всяка една от тях си има своята собствена роля и с любов към Църквата всички служим на една обща цел. Въпросът е да е с добри намерения. 

Какво е мнението Ви за Българската църква и българските православни медии? Какъв съвет бихте дали?

- Българската Църква преди и сега е имала смирени патриарси! Наскоро се запознах с патриарх Неофит, който в действителност ми направи особено впечатление. Смирен, кротък, мъдър бих казал. Също така отличени йерарси красят Българската църква, много от които са учили в Гърция и знаят гръцки език. Що се отнася до православните новини в България, смятам, че не са достатъчно, докато в същото време има обидни блогове срещу Църквата. Въпреки това има движение на страниците на Митрополиите и Патриаршията. Но има нужда от повече новини, за което се надявам вие да допринесете максимално. 

- В последния Ваш имейл споменахте, че сте готови на тясно сътрудничество с нас, какво ще рече това? И какви ще са взаимните ползи на Ромфеа и Добротолюбие от това сътрудничество?

- Както споменах в началото на интервюто, смятам, че това сътрудничество е едно малко камъче за делото на Църквата. Както знаете, няма икономически ползи, следователно единствената полза за сътрудничеството между Romfea.gr и Добротолюбие е разпространението на Благовестието и информирането за делото, което върши Православната църква. 

Какво бихте пожелали на читателите ни? 

- Това, което желая на читателите на Добротолюбие, е да прегърнат тази нова идея, която има духовно измерение. Също така нека винаги стоят до вас, без да хвърлят първи камъка заради случайна грешка или пропуски, които, по човешки, могат да се случат.  

С Емилиос Полигенис разговаря Ангел Карадаков. Интервюто преведе Асен Андонов.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.