15 януари 2016 г.

4 млн. и 500 хил. лева от държавната хазна за вероизповеданията тази година

Държавната субсидия за регистрираните вероизповедания в България ще е в размер на 4 млн. и 500 хиляди лева за настоящата 2016-та година. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на БДЦ и заместник-председател на НС Явор Хайтов, съобщава Агенция „Фокус“. 

„Традиционната религия в България е източноправославната. В тази връзка моят въпрос към Вас е какво е функционалното състояние на източноправославните храмове на територията на Република България? Какви средства бяха заделени за ремонт и поддръжка на най-нуждаещите се манастири и как се следи за недопускане на религии, насаждащи омраза?“, попита Явор Хайтов. 
Премиерът Бойко Борисов му отговори: „За ремонт на храмове зад граница: Община Хамбург – 20 хиляди евро, Манхайн – 4 хиляди, Загреб - 2 хиляди, Берлин – 94 хиляди евро, Хага – 12 хиляди, Виена – 3 хиляди, Истанбул - 60 хиляди, Албания – 9, Димитровград – 5, Южна Африка – 20 хиляди евро. За строителството и ремонт на православни храмове от държавната субсидия са усвоени 2 млн. 360 хиляди лева. С тях са подпомогнати ремонтни дейности на 350 обекта, от които 321 църкви и 29 манастира“, уточни министър-председателят.
По думите му държавна субсидия, предназначена за арменската църква, е в размер на 50 хиляди лева, преведена за ремонт на арменския храм в Русе и за извършване на строителни дейности за новата арменска църква в София.
„За мюсюлманското изповедание са разпределени 360 хиляди лева. С тях са подпомогнати строителните дейности на 49 джамии. За евреите са отделени 59 хиляди лева“, поясни премиерът. 
"От държавната субсидия, предназначена за други вероизповедания, са разпределени 80 хиляди лева за ремонт на молитвени домове на 8 вероизповедания“, посочи премиерът. 
„От държавната субсидия, предназначена за ремонт на църковни сгради с национално значение към 31 декември са разпределени 460 хиляди лева. Извън средствата в МС са отделени общо 2 млн. лева за ремонтни дейности в Троянския, Бесарабовския и Кърджалийския манастири и за църквите в Ахтопол и Владая. Одобрени са средства в размер на 800 хиляди лева за ремонт Черногорския и Мулдавския манастир и за ремонт на западния катедрален храм в Берлин. За нуждите на българската православна църква са изразходвани 383 хиляди лева за подпомагане на дейността на свещенослужителите в чужбина. Дадена й е възможността да е бенефициент по мярка по Програмата за развитие на селските райони и 104 обекта са се възползвали от тази възможност“, каза министър-председателят.
На въпроса какъв е общият брой за религиозни обреди, премиерът отговори, че те са 8 хиляди, католическите храмове са 103, мюсюлманските джамии са около 1400, синагогите са 10, в две от тях се извършват обреди. Храмовете на протестантите са около 250.

Източник: Информационна агенция "Фокус"
Снимка: БГНЕС
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.