15 януари 2016 г.

Румънският патриарх Даниил - сигурен участник в Шамбези, лоша организация на Фенер пречи на други

На 14.01.2016 г. се състоя първото заседание на Св. Синод на Румънската православна църква за тази година. По информация на basilica.ro, основна точка за обсъждане в дневния ред на архиерейското събрание е било участието на Румънския патриарх Даниил в срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви, която ще се проведе в Шамбези (до Женева, Швейцария) в периода 21-28 януари.
Патриарх Даниил е подчертал подготвителния характер на предстоящата среща и важността Румънската православна църква да участва в оценката и утвърждаването на текстовете, чието приемане ще е предмет на Всеправославния събор през юни тази година. С решение на Св. Синод на Румънската православна църква патриарх Даниил е сигурен участник на срещата на високо ниво в Шамбези.


Припомняме, че в събранието на предстоятелите на Поместните православни църкви няма да участва архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним. Поради неуредени конфликтни взаимоотношения с Вселенската патриаршия той отказа настойчивите покани да присъства на синаксиса и по решение на Св. Синод на Гръцката православна църква от 13.01.2016 г. на срещата в Шамбези ще отидат трима митрополити.
Все още не е потвърдено участието и на Руския патриарх Кирил в заседанието на предстоятелите на Поместните църкви. По последна информация от 12.01.2016 г. в Москова не е получавано официално писмо от Вселенската патриаршия за преместване на синаксиса от първоначално предвидения град Истанбул в Шамбези, каквото беше изискването на Руската патриаршия. Според протойерей Игор Якимчук, секретар по междуправославните отношения в Отдела за външноцърковни връзки на Московския патриарх, цитиран от РИА „Новости”, формата на участие на Руската православна църква в срещата на предстоятелите ще се обсъди след получаване на официално писмо от Фенер за мястото на синаксиса.
Липсата на важен организационен документ - дневен ред за предстоящата среща - влияе и на становището на Св. Синод на Българската православна църква относно участието на Негово Светейшество патриарх Неофит в събранието на предстоятелите на Поместните църкви. Заедно с възможността да не се постигне истинска съборност на предстоятелите в Шамбези, това поставя присъствието на Българския патриарх Неофит  на синаксиса под въпрос.
До предвиденото начало на финалната среща на предстоятелите на Поместните православни църкви преди Вселенския събор през юни остава седмица…


По информация от  basilica.ro, pravmir.ru и bg-patriarshia.bg
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.