25 януари 2016 г.

Патриарх Неофит в Шамбези: "В единомислие, любов, взаимно уважение, търпение и разбирателство да изпълним високоотговорните задачи"


Днес е третият работен ден от срещата на Предстоятелите на Поместните православни църкви, която се провежда до 28 януари в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези (Женева). 
Делегацията на Българската православна църква се оглавява от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. 
Вчера Негово Светейшество участва в съборна св. Литургия, възглавена от Вселенския патриарх Вартоломей, в храм "Св. ап. Павел" в Шамбези. А при откриването на заседанията на синаксиса Негово Светейшество патриарх Неофит произнесе встъпително слово и приветства председателстващия патриарх и участниците в срещата с думите: 


„Ваше Светейшество, Ваши Светейшества, Ваши Блаженства, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, възлюбени в Господа отци и братя в Христа,
Всесърдечно и искрено ви приветстваме с братско в Христа целувание по случай заседанията на Синаксиса на Предстоятелите за подготовката на Светия и Велик Събор на Православната църква, който се провежда от 21 до 28 януари 2016 г. в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези - Женева.
Нашият взор е насочен към Всеподателя Бога с молитва и старание да изпросим Божията помощ за здраве и успех в разискванията по така важните въпроси на св. Православие, както и със съставянето на регламент и дневен ред за провеждането на дългоочаквания с надежда Свят и Велик Събор на Православната църква. Като осъзнаваме дълбоко колко голям е интересът на всеправославната общност към провеждането на Събора, няма как да не подчертаем необходимостта не само от единогласие и единомислие на всички Православни църкви, но и реално да изтъкнем изключителната потребност за съществуването на действително и същностно единство между всички наши сестри Църкви.
С вяра в Бога, ние и архиереите на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, винаги сме се старали да проповядваме Словото Божие и конкретно думите на Спасителя: „Който иска да бъде пръв, нека бъде най-последен от всички и на всички слуга” (Марк. 9: 35).
Молим Бога, Подателя на мира, от Когото е всяко добро даяние и всеки съвършен дар, да изпрати върху нас Своята преизобилна благодат, та в единомислие, любов, взаимно уважение, търпение и разбирателство да изпълним високоотговорните задачи, които са ни възложени от Църквата Христова. „Имайте в себе си сол, и мир имайте помежду си” (Марк. 9:50)."

Днес, по информация от румънския информационен сайт basilica, Предстоятелите са успели да завършват две от темите, които ще бъдат обсъждани на Всеправославния събор: "Препятствия за брак" и "Приносът на Поместните православни църкви за разпространението на християнските идеи за мира, свободата, братството и любовта между народите и преодоляване на филетистките и други разделения".

Очаквайте подробности. 

Повече за изминалите дни на работната среща на Предстоятелите в Шамбези: 
Избрание са темите за Всеправославния събор!
Св. Литургия отслужиха Предстоятелите на Поместните православни църкви

текст: Нели Иванова
снимка: patriarchia.ru 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.